kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güneş gözlüğünüz gözünüzü zararlı ışınlardan koruyor mu?

02.05.2008
Uzmanlar, ideal güneş gözlüğünün gözü zararlı ışınlardan yüzde 100 koruması gerektiğini söylüyor Uzmanlar, ideal güneş gözlüğünün gözü zararlı ışınlardan yüzde 100 koruması gerektiğini söylüyor..
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için ideal güneş gözlüğünün yüzde 100 UV koruma faktörlü olması gerekiyor. Uzmanlar; açık tenli ve açık renk gözlü kişilerle, açık ve güneşli ortamlarda çalışanların, güneşe karşı daha çok risk altında olduklarını dile getiriyor. Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Muhsin Altunsoy, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerini anlattı:

KANLANMA OLUŞABİLİR
* Gözün dış şeffaf bölümü olan kornea ve gözün merceği olan lens gibi, gözün şeffaf ortamlarından ultraviole geçer.

* UV-B ve UV-C korneada kurumaya bağlı kornea enfeksiyonu yapabilir. Batma, kaşıntı, yanma ve kanlanma görülür.

* Konjuktiva dediğimiz saydam tabakada uzun süreli UV'ye maruz kalma sonucunda, kalınlaşmalar görülür. Bu oluşumlar gözün beyaz zarında sarımsı, kanlanmış nokta veya lekeler olarak kendini gösterir.

HASAR KALICI OLABİLİR
* Birçok klinik gözleme göre; uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalmanın katarakt oluşumuna etkisi var. Katarakt oluşumunun Ekvatoryal bölgelerde ve güneş ışınları ile uzun süre temasta olan kişilerde, ılıman bölgelerde yaşayanlara oranla daha yoğun görüldüğü öne sürülüyor.

* Güneşe direkt bakıldığında, solar körlük dediğimiz hasar oluşur. Bu hasarların bazıları geçici, bir kısmı da kalıcıdır.

* UV ışınlarından korunmak için takılan güneş gözlüğü yüzde

100 UV koruma faktörlü olmalıdır. Özellikle de açık tenli ve açık renk gözlü kişilerle, açık ve güneşli ortamlarda çalışanlar bu ışınlara daha çok dikkat etmeli.