kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Myanmar'da kasırga felaketi: 10 bin ölü

Yeni Haber
Asya ülkelerinden Myanmar'ın güneyini vuran Nargis kasırgasında hayatını kaybedenlerin sayısının yaklaşık 10 bin olduğu bildirildi.

* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Myanmar Dışişleri Bakanı Nyan Win, yabancı diplomatlarla yaptığı toplantıdan sonra devlet televizyonunda konuşurken, "Son gelen bilgilere göre, 10 binden fazla insan hayatını kaybetti" dedi.

Uluslararası yardım beklediklerini söyleyen bakan, ölü sayısının daha da artmasından endişe ettiklerini belirtti.

Kasırga, on binlerce kişiyi de evsiz bıraktı.

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, BM ajansları ve uluslararası yardım örgütlerinin bulunduğu birçok kuruluş, Myanmar'da Nargis kasırgasının etkilediği bölgelerde yardım faaliyetlerine başladı.

Ülkede yoğun oranda temiz su sıkıntısı yaşanıyor. Birleşmiş Milletler, askeri cuntanın engellemelerine rağmen su ihtiyacı olan bölgelere tankerlerle ulaşmaya çalışıyor.

ÖLÜ SAYISI ARTABİLİR

Myanmar'da yaklaşık 10 bin kişinin yaşamını yitirdiği Nargis kasırgasında ölü sayısının artabileceği bildirildi.

BM yetkilileri, Güneydoğu Asya ülkesini cumartesi günü vuran kasırganın yüz binlerce kişiyi evsiz ve susuz bıraktığını bildiriyor.

Pirinç yetiştirilen İrravaddi Deltası bölgesini vuran kasırganın ardından yardım örgütleri acil yardım çalışmalarına başlarken, kasırganın yol açtığı hasarı tespit etmeye çalışıyor. Yollardaki hasar ve telefon sistemlerindeki arıza nedeniyle felaketten etkilenenlerin sayısı henüz tam olarak saptanamıyor.

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı yetkilisi Michael Annear, Myanmar'daki depolardan sağlanan acil yardımların dağıtılmaya başlandığını, ancak çok daha fazla yardıma ihtiyaç olacağını kaydetti.

Bu arada 46 yıldır iktidarda bulunan askeri yönetim tarafından, saate 190 kilometre hızla esen kasırganın neden olduğu felaketin ardından henüz yardım çağrısında bulunulmadı.

Kasırgada ölenlerin sayısı dün 350 olarak açıklanmıştı. Kasırganın neden olduğu felaketin ardından hükümet 5 yerde afet bölgesi ilan etmişti. BM, Bengal Körfezi'nden Myanmar'ı vuran kasırga nedeniyle çoğu İrravaddi Deltası'nda olmak üzere binlerce evin yıkıldığını açıklamıştı.

ASEAN'DAN YARDIM ÇAĞRISI

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Myanmar'daki kasırga felaketi nedeniyle üye ülkelerden yardımda bulunmalarını istedi.

Tayland, Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur, Vietnam, Brunei, Laos, Kamboçya ve Myanmar'dan oluşan ASEAN'ın Genel Sekreteri Surin Pitsuvan, yayımladığı bildiride, yaklaşık 4 bin kişinin öldüğü, binlerce kişinin kaybolduğu ve yüzbinlerce kişinin evsiz kaldığı kasırga felaketi nedeniyle üye ülkelerden Myanmar'a yardım etmeleri çağrısında bulundu.

Bu arada, Myanmar'ın MRTV televizyonu, İrravadi ve Yangon'da 3 bin 969 kişinin öldüğünü, 2 bin 129 kişininse kayıp olduğunu duyurdu. Televizyon, güneybatıdaki İrravaddi Deltası'nda bulunan Bogalay bölgesinde on binlerce, Labutta'da ise binlerce kişinin ölmüş olabileceğini aktardı.

Yardım ekiplerinin bazı bölgelere ulaşamaması nedeniyle ölü sayısının artabileceği bildiriliyor. Öte yandan, Tayland ordusu, Myanmar'daki felaketzedelere gıda ve ilaç yardımı göndereceğini açıkladı. Yardım malzemesi taşıyan bir uçağın yarın hareket etmesinin beklendiği belirtildi.

BM KURULUŞLARI YARDIM İÇİN ACİL TOPLANTIDA

Myanmar'da resmi rakamlara göre yaklaşık 10 bin kişinin öldüğü kasırga felaketinin kurbanlarına yardım için BM ve özel kuruluşlar acil toplantılar yapıyor.

Bazı yardım kuruluşları temsilcileri Myanmar'ın başkenti Yangon'da bir araya gelirken, Tayland'ın başkenti Bangkok ve İsviçre'nin Cenevre kentinde de kasırga felaketinin yol açtığı hasarın boyutunu değerlendirmek ve yardım hazırlıkları için toplantılar yapılıyor.

BM örgütleri, felaketzedelere nasıl yardım yapılabileceği hususunda Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı ve diğer kuruluşlarla birlikte çalışmalarını sürdürüyor.

Çocuk Fonu UNICEF'in sözcüsü Veronique Taveau, sadece kendi kuruluşlarının Myanmar'da durumu tespit için 5 ekibinin bulunduğunu söyledi.

BM yetkilileri, bugünkü açıklamalarında, kasırga felaketinin ardından yüz binlerce kişinin barınma ve temiz su sıkıntısı içinde olduğunu bildirmişti.

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar'da 46 yıldır iktidarda bulunan askeri yönetim ise henüz yardım çağrısında bulunmadı.

YANGON YÖNETİMİ BM YARDIMINA İZİN VERDİ

Myanmar'da yaklaşık 10 bin kişinin öldüğü, Nargis kasırgasının kurbanları için Yangon yönetiminin BM yardımına izin verdiği bildirildi.

Dünya Gıda Programı sözcüsü Paul Risley, Tayland'ın başkenti Bangkok'da yaptığı açıklamada, Myanmar'daki cuntanın, bu hafta sonu ülkeyi vuran kasırgadan etkilenen yüz binlerce kişiye yardım için acil yardım gönderilmesine izin verdiklerini söyledi.

Risley, örgütünün Yangon'da üst düzey hükümet yetkilileriyle bugün öğleden sonra görüştüğünü ve yardım konusunda yeşil ışık yandığını, hükümetin BM kuruluşları kanalıyla uluslararası yardım almaya istekli olduğunu bildirdiğini ifade etti.

SON 20 YILIN EN BÜYÜK KASIRGA FELAKETLERİ

Myanmar'ı hafta sonu vuran Nargis kasırgasında şimdiye dek yaklaşık 10 bin kişi yaşamını yitirdi, yüz binlerce kişi kayboldu.

Dünya genelinde son 20 yıldaki en büyük kasırgalar ise şöyle:

29 Kasım 1988: Bangladeş'i vuran kasırgada 1500'den fazla kişi öldü. Kasırga, Hindistan'ın Batı Bengal sahillerini de etkiledi.

5-18 Aralık 1990: Filipinler'deki Mike tayfunu 750 kişinin ölümüne neden oldu. Çok sayıda kişi kayboldu.

29 Nisan 1991:
Bangladeş'deki fırtınada 138 binden fazla kişi öldü.

5 Kasım 1991: Thelma fırtınası Filipinler'in Leyte adasını vurdu. 6 binden fazla kişi öldü, çok sayıda kişi kayboldu.

2 Kasım 1995: Filipinler'de Angela kasırgasında bin kadar kişi öldü, çok sayıda kişinin kaybolduğu açıklandı.

9 Haziran 1998: Hindistan'ın Gucarat eyaletinde fırtına nedeniyle binden fazla kişi öldü.

26 Ekim-5 Kasım 1998: Orta Amerika'da, özellikle Honduras ve Nikaragua'yı vuran Mitch kasırgasında 9 binden fazla kişi öldü, 15 bin kişinin kaybolduğu, 2,3 milyon kişinin kasırgadan etkilendiği açıklandı. Nikaragua'da meydana gelen deprem ve Cerro Negro yanardağının patlaması ölü sayısının artmasına neden oldu.

29 Ekim 1999: Hindistan'ın Orissa eyaletini vuran fırtınada en az 10 bin kişi öldü, aynı sayıda kişi kayboldu.

17-19 Eylül 2004: Haiti'yi vuran Jeanne kasırgasında 1890 kişi öldü, yaklaşık 850 kişi kayboldu.

29-30 Ağustos 2005: Katrina kasırgası, ABD'nin güneyinde özellikle Lousiana ve Mississippi'de 1500'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

15 Kasım 2007: Bangladeş'i vuran Sidr kasırgasında en az 4 bin 400 kişi öldü, milyonlarca kişi evsiz kaldı.

(AA)