kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UFUK SANDIK

'Yeni icat çıkartma!' sözünü Türkçe'den tamamen silelim

Türkiye ne yazık ki, araştırma geliştirme çalışmaları konusunda dünyanın çok gerisinde. ABD, Japonya başta olmak üzere gelişmiş ülkeler ArGe çalışmalarına destek verip milyar dolarlar harcarken, gelişmekte olan ülkeler de bundan geri kalmıyor. Örneğin Çin şu anda 15 milyar dolarla Ar-Ge'ye en fazla kaynak ayıran ülkeler arasında bulunuyor. Ayrıca, Çin dünyanın en fazla pratik yenilik patenti, endüstriyel tasarım patenti ve ticari marka için başvuru alan ülkesi konumunda.

Yeni icat çıkartma!
Türkiye'de Ar-Ge çalışmalarını desteklemek için bir süre önce teşvik yasası çıkarıldı. Geç kalınmış olmasına rağmen, bu yönde atılmış en önemli adımlardan bir tanesi . Fakat, Ar-Ge çalışmasını özendirmek için sadece teşvik yeterli değil. Önce kafaları değiştirmek lazım . Türkiye'de bir söz vardır; Yeni icat çıkartma! Sanırım Ar-Ge çalışmalarının önündeki en önemli engel bu sözün altında yatan anlam. Türkiye'de ne yazık ki, mevcut çalışma düzenini değiştirecek yenilikler sevilmez . Herkes alışageldikleri yöntemleri uygulamak ister. Bu yüzden de araştıran, buluş yapanlara sıkça bu söz söylenir: Yeni icat çıkartma!
Fakat bugünlerde Türkiye'de özellikle otomotiv sektöründe yeni moda Ar-Ge. Ar-Ge teşviğiyle birlikte Türkiye dev otomotiv firmaları için cazip bir ülke oldu . Bazı otomotiv firmalarının Türkiye'de tasarım ofisleri açmayı planladığı, bazı tasarım stüdyolarının ise Türk firmalarla birlikte işbirliği yapmaya hazırlandıkları konuşuluyor. Tam bu noktada bir önerim var . Türkiye'de Ar-Ge'nin 'A'sı konuşulmadığı yıllarda bir Türk yaptığı buluşla otomotiv dünyasının Oskar'ı sayılan 'Pace' ödülünü kazandı . Anadol'un yağ pompasından esinlenerek 4x4'ler için geliştirdiği diferansiyel sistemi 15'den fazla değişik marka ve modelde kullanılıyor.
Yaptığı icatla Türkiye'nin adını otomotiv dünyasına duyuran bu Türk'ün adı Murat Okçuoğlu . Duyduğuma göre Okçuoğlu artık icatlardan uzak duruyor. ABD'de trafikle ilgili davalarda bilirkişi olarak görev yapıyor. Otomotiv dünyasında yaptığı icatla adından söz ettiren önemli bir beyin boş oturuyor.
Hazır Ar-Ge teşviği de var. Okçuoğlu'nu Türkiye'ye dönmesi için ikna edelim . O'na destek verelim, otomotiv konusundaki icatlarına devam etsin. Yeni icatlara imza atsın . Böylece Türkiye, otomotiv dünyasında sadece üretim başarısıyla değil, Ar-Ge çalışmalarıyla da adından söz ettirsin. İnanın bu çok zor değil.