kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

30 neti çıkaran 160 barajını aşar

PERVİN KAPLAN
ÖSYM Başkanı Yarımağan 30 net çıkaranın 160 barajını, 65 neti aşanların da 185 barajını geçeceğini söyledi. Başkan öğrencilere, tüm testlerden soru çözmelerini de öneriyor..
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, öğrencilere tercih yapabilmek için 160 ve 185 barajlarına nasıl ulaşabileceklerini ve aşabileceklerinin formülünü verdi: "30 net 160'ı geçirir, 65 net yapan 185 barajını bulur." Toplam 240 sorudan ve iki bölümden oluşan ÖSS'de öğrencinin kendi alanı dahilinde çözmesi gereken soru sayısı 180. Öğrencilerin tercih yapabilmek için 160 ve 185 puana ulaşması şartı bulunuyor. Sınavın ilk bölümde Matematik1, Türkçe, Fen Bilimleri 1, Sosyal Bilimler 1 testlerinden oluşan 120 soruyu adayların tümü çözmek zorunda. İkinci bölümde ise Matematik 2, Edebiyat- Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri 2, Sosyal Bilimler 2 olmak üzere, 120 soru yer alacak. Bu bölümde de adaylar alanlarına göre yalnız 2 test grubunu yanıtlayacak. Birinci bölümde yanıtlanacak sorulara karşılık adayların Sayısal 1 (SAY-1), Eşit Ağırlık 1 (EA-1) ve Sözel 1 (SÖZ-1) puanları hesaplanacak. Bu puanlarla açık öğretim, ön lisans ve meslek liseliler kendilerine hak tanınmış lisans programlarına başvurabilecekler. Bu başvuruyu da 160.000-184.999 arasında puan alan adaylar yapabilecek. İkinci bölümde yanıtlanacak sorulara karşılık ise adayların SAY-2, EA-2 ve SÖZ-2 puanları hesaplanacak. Adaylar bu puanlarını lisans programlarına girmek için kullanabilecek. Ancak bu tercihi yapabilmek için adayın SAY-2, EA-2, SÖZ-2 ve DİL puanında 185.000 ve daha fazla puan alması gerekiyor.

BARAJ NASIL AŞILIR?
160 ve 185 barajını aşmak için sonsuz olasılık olmasına rağmen, genel bir kavram oluşturduğunu ve buna da "Ortalama Başarı Düzeyi" adını verdiğini anlatan Yarımağan, sınava girecek adaylara bu düzeye ulaşmak ve dolayısı ile tercih yapabilmek için nasıl davranmaları gerektiğini anlatıyor: "Ben adayların bütün testlerde eşit başarı gösterdikleri takdirde, ne kadar net yapmaları gerektiğini hesapladım. 160 almak için yaklaşık yüzde 22 ile yüzde 24 arasında adayın başarı göstermesi gerek. 30'ar soruluk dört testten en az 7 ile 8 arasında net yapan bir aday 160'ı bulur. Yani bunun anlamı, 30 neti olan bir aday 160'ı geçiyor. 185 barajına gelince, burada 6 test etkili. İlk dört test (Türkçe, Sosyal Bilimler1, Fen1, Matematik1) ve ikinci bölümdeki alan testleri. Sayısal öğrencisi ise Fen2 ve Matematik2 testi. 185 puanı için ortalama başarının yüzde 35 dolayında olması lazım. Çünkü testine ve senesine göre puanlama değişiyor. Yani her testte 11 neti bulması lazım. Burada 6 testi cevaplayacağına, 180 sorudan 65 neti geçen aday 185 barajını geçiyor. Elbette 185'i geçmek için hepsinden aynı oranda çözmek şart değil."

ÖNYARGILI OLMAYIN
Öğrencilerin önyargılı olduklarını ve bazı testleri yapmaktan kaçındıklarını anlatan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan adaylara şu önerilerde bulunuyor: "Adaylar sınavda her birini eşit oranda yapmıyorlar. Örneğin adayın bir tanesi matematiğe ağırlık veriyor ve fenden çok az yapıyor ya da sosyal bilimlerden çok az yapıyor. Bunu ya zaman için yapıyor, ya da öyle hazırlanmış, o yüzden bu şekilde davranıyor. Ama ben adaylara şunu öneriyorum. Her teste cevap vermeniz lazım. Bir ayağı eksik olan masa nasıl ayakta duramaz, devrilirse, siz de bir testi hiç yapmayarak, yeterli puanı elde edemezsiniz. Mutlaka Sayısal 2 puanı ile yükseköğretim programına girmek istiyorsanız, hem matematik hem fen çalışacaksınız. Bunun yanında ortak müfredata dayalı olarak sorulan Türkçe ve sosyal bilimler testlerini de mutlaka yapacaksınız. Yani 'Ben sosyal bilimler yerine sadece matematik yaparım' demeyin. Çünkü sosyal bilimlerde de, Türkçe'de de, matematikte de yapabileceğiniz kolay sorular var. Onları da yapmanız lazım. Hiç olmazsa o kolay kısımları yapın. Yani şunu demeye getiriyorum. İki testten 10'ar soru yapmak, bir testten 0, öbüründen 20 soru yapmaya göre çok daha kolay."