kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Minik Zach 13 yaşında ölecek

Yeni Haber
ABD'nin Kentucky eyaletinin Lexington kentinde dünyaya gelen 15 aylık Zach Pickard'da, dünyada çok nadir görülen erken yaşlanma hastalığı (progeria) tespit edildi.

Her bebek gibi oynayan, koşan Zach'in etrafında kendini seven bir ailesi olmasına rağmen, annesi Tina, oğlunun durumunu "bir umut hikayesi olmasını istiyoruz" şeklinde yorumluyor.


* MİNİK ZACH'IN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

Yuvaya da giden Zach'ın, 8 milyon çocuktan birinde görülen bu genetik hastalık ilerledikçe kısa zamanda saçları dökülecek, eklem iltihabı olacak ve kalp sorunları ortaya çıkacak. Bir çocuğun vücudunu okul çağından önce yakalayıp bırakmadığı bu hastalık yüzünden doktorlar, Zach'ın 13 yaşına kadar yaşayabileceğini tahmin ediyor. Kız-erkek ve ırk ayırt etmeyen hastalık, Arjantin'den Türkiye'ye ve Vietnam'a kadar çeşitli ülkelerde görülebiliyor.

Bu hastalığa yakalanan çocuklar genelde ilerleyen kalp hastalığı yüzünden hayatını kaybediyor. Bu hastalığa yakalananlarda ortalama yaşam süresi 13 olarak hesaplanıyor. Dünyada bu hastalıkla ilgili, 13'ü ABD'de olmak üzere 46 vaka bulunuyor.

Adını, Yunancada yaşlı anlamına gelen "geras"dan alan "progeria", yani erken yaşlanma hastalığı olan bebekler, dünyaya geldiklerinde sağlıklı görünüyor.

6 Ocak 2007'de dünyaya geldiğinde sağlıklı ve sevimli bir bebek olan Zach'de bu hastalık, annesinin vücudunda birkaç ay sonra anlaşılmaz şişler görüp doktora götürmesiyle ortaya çıktı.

Bugüne kadar bu hastalığın adını hiç duymamış Pickard ailesi, şimdi çocukları için bir mucize bekliyor ve onu mutlu etmeye çalışıyor. Tedavisi olmayan bu nadir genetik hastalık için uzmanlar ilaç denemelerini sürdürüyor.

(AA)