kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

İkinci fotoğraf öyküsü

ÖMER Altıparmak adlı okurumuz, Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan'ın 8 Mart'ta yayımlanan "Farklı bir kadın: Manav Emine" başlıklı yazısı ile ilgili bir eleştiri gönderdi. Babahan'dan bir yanıt alamamış, "o nedenle size başvurmayı uygun buldum" diyor.
Babahan, Kadınlar Günü vesilesiyle kaleme aldığı yazıda Değirmendağlı Manav Emine diye tanınan anneannesini anlatıyor, anıyordu.
Altıparmak'ın şikâyeti:
"Yazarınızın kullanmış olduğu fotoğraftaki dört hanım da Kırşehir / Kaman nüfusuna kayıtlı akrabalarım olup, yazıda bahsi geçen Emine hanımla bir ilgisi bulunmamaktadır. Sizlerden öğrenmek istediğim, bu resim kullanılırken en azından resmin orijinaline atıfta bulunulması gerekmiyor muydu? Bu resim kamuya malolmuş kişileri kapsamadığına göre, bir aile fotoğrafının sanırım izin alındıktan sonra yayınlanmış olması gerekiyor! Ben ve konudan bilgisi olan akrabalar olarak sizlerden bir açıklama bekliyoruz. Konuyla ilgili farklı beklenti veya düşüncemiz yok! sadece kullanma şeklini sorguluyoruz. Bu konuda bizi aydınlatabilirseniz sevinirim."
Altıparmak, Babahan'a ayrıca şu bilgileri de vermiş:
"Konu hakkında resimdeki 3 hanım yakın akrabam. 4'üncü hanımı tanımadığım için bahse konu yazınızdaki büyükanneniz olarak kabul ettim. Ancak; şimdi öğrendiğime göre o kişinin de büyükanneniz değil, köyümüzden başka bir yakınımız olduğunu ve isminin de "Emine" ile hiçbir benzerlik taşımadığını biliyorum."
Babahan'ın gazetedeki köşesinde fotoğraf kullanılmamış. Ama internet sitesindeki köşeye girildiğinde, yan yana poz vermiş dört köylü kadının minik bir fotoğrafı görülüyor. İnternet Servisi bu fotoğrafı, "temsili" amaçlı ("yaşlı köylü kadınlar") kullanmış. Ve ifadelerine gore, google'dan bulmuşlar.
Pek çok arama motorunda böyle fotoğraflar mevcut. Pek çok haberde bunlar temsili amaçlı kullanılıyor.
Bu yazıdaki fotoğraf "olumsuzlama" amaçlı değil. Kaynağı belli olmadığı için orijinaline atıfta bulunmak veya izin almak da zor. Ama şikâyet nedeniyle kaldırıldı.