kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sağlığımızı korumak için ne yapmalıyız?

03.05.2008
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz, kanserden korunmakla ilgili çarpıcı bilgiler verdi..
Eskiden tek tük duyduğumuz kanser vakaları gün geçtikçe artıyor. Artık hepimizin yakınında birden çok kanser hastası var. Peki bu kadar fazla hayatımıza giren bir hastalığa karşı ne yapmalıyız? Çapa Tıp Fakültesi'nin bünyesinde bulunan Onkoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Erkan Topuz, kansere karşı korunmanın yollarını anlattı:

KANSERDE YAŞ ÖNEMLİ
Bir kere yaş çok önemli. Dünya yaşlanıyor, yaşlandıkça kanser oranı artar. Ama bunun dışında biz dünyamızı zehirliyoruz. Dünyayı zehirlediğimiz gibi doğayı da, hayvanları da zehirliyoruz. Yani medeniyet bir yerde, kanseri getiriyor. Şimdi burada en önemli şeylerden biri şu; daha çocuk anne karnına girmeden ona kanserin tohumlarını ekiyoruz. Yani babası ya da annesi zehirli sahalarda çalışan kişilerin sperm ve yumurtaları da toksisite oluyor. Bu çiftten doğan çocukta kanser riski fazladır.

İNSANLAR ZEHİRLENİYOR
Japonya'daki beyaz balinalarda büyük oranda kolon ve karaciğer kanseri tespit edildi. Bundan dolayı beyaz balinalar büyük oranda telef oluyorlar. Suyu zehirliyoruz. Demek ki insanlar gibi hayvanlar da zehirleniyor. Köpeklerde mesane kanseri son zamanlarda altı kat artmış durumda. Yani başlı başına bir zehir çemberinden hep beraber geçiyoruz.

ANNELER ÖZENLİ BESLENMELİ
Annenin beslenmesi çok önemli. Anne eğer hakiki organik besinler yemiyorsa gıdalardan pestisitleri alıyor. Bunlar nedir: İnorganik gübreler, hormonlar, tarım ilaçları, endüstriyel artıklar... Bunlar doğrudan doğruya sebze ya da meyvenin üzerine geçiyor ya da etin yapısına karışıyor. Vücuda girdikleri andan itibaren annede kanser görülme riskini artırıyor. Çocuk demek ki doğduğu andan itibaren kansere yol açan maddelerle doğmuş oluyor. Bir de şu var, annenin ve babanın aldığı kimyasal faktörler; vücuttaki epigenon maddesini etkisiz hale getiriyor. Epigenon, vücuda toksik maddeler girdiğinde hücreye kapatma mesajı veriyor. Yani kansere 'dur' diyor.

DAMGAYI ARAYIN
Organik gıdaların hakiki olması çok önemli. Üzerlerinde mutlaka Tarım Bakanlığı'nın damgası olmalı. Bunlarda, doğal yetişenlerde salvestron diye adlandırılan bir madde var. Bu maddeyi bitki kendi kendini, dışarıdan gelecek mantarlara, haşereye karşı korumak için üretiyor. Ama bu madde ilaçlanmış, hormon atılmış bitkilerde yok. Çünkü bitki o zaman kendine 'Zaten bizi insanlar koruyor, bizim bu maddeyi üretmemize gerek yok' diyor. Yani bitki bu maddeyi üretmiyor. Salvestron çok önemli, çünkü bitkiler yoluyla alındığı zaman kansere, enfeksiyonlara ve hatta gribe karşı bile doğal olarak bir koruma sağlamış oluyor. Tabii organik gıdalar kanserojen madde içermiyor.

CİNSEYETE GÖRE KANSER...
Kadınlarda en çok meme kanseri, erkeklerde birinci sırada prostat kanseri ama ölüm nedeni açısından akciğer kanseri başta gelir. Üçüncü sırada ise kolon kanseri her iki grupta da görülüyor.