kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

TBMM'de gece mesaisi

Yeni Haber
Yoğun bir haftaya daha hazırlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi, hafta boyunca gece mesaisi yapacak.

Geçen hafta Meclis Genel Kurulu'nda alınan karar gereği TBMM Genel Kurulu 9 Mayıs Cuma günü da açık olacak. Turizm Teşvik Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının görüşmelerine devam edecek olan Meclis'in en önemli gündem maddesi ise geçen hafta Cuma günü Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edilen İstihdam paketi olacak. Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta ayrıca TRT Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik yapan tasarının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Geçen haftayı 1 Mayıs ve 301 tartışmaları ile geride bırakan Meclis, yoğun bir haftaya daha hazırlanıyor. Gündemindeki tasarıları görüşmek üzere geçen hafta gece mesaisi yapan Meclis Genel Kurulu alınan karar gereği bu haftayı da gece mesaisi ile geçirecek. Meclis Genel Kurulu'nda 6 Mayıs Salı günü çevreyle ilgili verilen araştırma önergelerinin görüşülmesinin ardından gündemdeki tasarı ve tekliflerin görüşmelerine geçilecek. 7 Mayıs Çarşamba ve 8 Mayıs Perşembe günleri ise Genel Kurul, 13.00-23.00 saatleri arasında çalışacak. Meclis Genel Kurulu, gündemindeki konuları görüşmek üzere 9 Mayıs Cuma günü de 14.00-23.00 saatleri arasında açık olacak. Meclis Genel Kurulu'nun bu haftaki önemli gündem maddeleri arasında ise görüşmeleri yarım kalan Turizmi Teşvik Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı ile TRT Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kurulu ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik yapan tasarı ve kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapan tasarı bulunuyor.

İSTİHDAM PAKETİ NE GETİRİYOR?

Geçen hafta Cuma günü Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen istihdam paketi ise işverene teşvik için önemli düzenlemeler öngörüyor. Tasarıyla, asıl işveren ile alt işveren (taşeron şirket) arasında kurulan ilişkinin yazılı yapılması şartı getiriliyor. Tasarıya göre, iş alan alt işveren, kendi iş yerinin tescili için asıl işverenden aldığı yazılı işverenlik sözleşmesini, gerekli belgelerle, çalışma bölge müdürlüklerine bildirecek.50'den fazla işçi çalıştıranlar yüzde 3 oranında özürlü, kamu kurumları ise yüzde 4 oranında özürlü ve yüzde 2 oranında eski hükümlü çalıştıracak.Mesleki eğitim almamış işçiler de 16 yaşını doldurmamış genç işçiler ile çocuklar gibi ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak. İş yerini muvazaalı olarak bildiren asıl işveren ile alt işverene ayrı ayrı 10 bin YTL ceza verilecek.

İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemi almayan işverenlere, işletme belgesi almadan iş yeri açanlara, 1000 YTL ceza uygulanacak. Sanayiden, ticaretten, tarım ve orman işlerinden sayılacak işlerin esasları yeniden düzenleniyor. Sigortalıların, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işverenin ödeyeceği 5 puan hazinece karşılanacak. İşsizlik Sigortası Fonunun 2008'e ait 1 milyar 300 milyon YTL'lik neması ile gelecek 3 yıllık 2.5 milyar YTL'lik özelleştirme geliri GAP için kullanılacak. İşe yeni alınan kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki gençlerin SSK primleri, 5 yıl boyunca işsizlik sigortası fonundan karşılanacak. Sigortalı işsizlerin aldıkları işsizlik ödeneğinde yaklaşık yüzde 40 artış sağlanacak. Deniz İş Kanunu ile Basın İş Kanununa tabi olarak çalışanlardan, işsizlik sigortası kanunu kapsamına girenler, ücret garanti fonu ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek.

TARTIŞMALI TRT TASARISI DA GENEL KURUL GÜNDEMİNDE

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda geçtiğimiz haftalarda kabul edilen TRT Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı da Genel Kurul'da gündemin ön sıralarında bulunuyor. Tasarıya göre, Türkiye sınırları içinde yayın yapan radyo ve televizyon kurum ve kuruluşları ile sözleşme, anlaşma ve protokol yapılabilecek. Bu sözleşme kapsamında TRT, yerel, bölgesel ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyonlara haber ve görüntü satabilecek, onlardan da hizmet alabilecek. Uluslar arası radyo ve televizyon kurum ve kuruluşlarıyla anlaşma, sözleşme ve protokollerde ise Başbakan'ın onayı alınacak. TRT Yönetim Kurulu; Genel Müdür, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak genel müdür yardımcıları arasından 2 üye ile elektronik veya kitle iletişim araçlarından bir; hukuk alanından bir; işletme, iktisat veya maliye alanlarından bir; satan veya kültür alanlarından bir kişi olmak üzere seçilen ve atanan 4 üyeden oluşacak. Dışarıdan seçilen yönetim kurulu üyeleri, RTÜK tarafından her bir alandan teklif edilen 2 kat aday arasından Bakanlar Kurulu kararı ile atanacak. Genel Müdür yardımcılarının atanmasında, 15 yıllık devlet memurluğu yapması şartı aranmayacak. Genel müdür yardımcısı, kamu kurum ve kuruluşlarında veya televizyon, radyo, haberleşme, bilgisayar, telekomünikasyon, elektronik, kitle iletişimi, hukuk, işletme, iktisat, maliye, ekonomi, sanat veya kültür alanlarında en az 12 yıl hizmeti bulunanlardan atanabilecek.

TRT Kurumu teşkilatı; Genel Müdür, dört Genel Müdür Yardımcısı, Hukuk Müşavirliği, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Yayın Denetleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı ve Genel Sekreterlik ve Özel Kalem Müdürlüğü ile Televizyon, Radyo, Haber, Dış Yayınlar, Dış ilişkiler, Müzik, Arşiv, Strateji Geliştirme, Bilgi Teknolojileri, Stüdyolar ve Program İletim Sistemleri, Teknik Hizmetler, Verici İşletmeleri, Muhasebe ve Finansman, Satınalma, İnsan Kaynakları, Eğitim, Reklam-Tasarım-Tanıtım ve Destekleme Hizmetleri daire başkanlıklarından oluşacak. Daha önce Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılan dairelerin Genel Müdür Yardımcılarına olan bağlantıları, bundan böyle Genel Müdür tarafından belirlenecek. Bu değişikliğe göre, daha önce bulunan Savunma Sekreterliği, Satın Alma Komisyonu Başkanlığı, İnceleme Araştırma Kurulu Başkanlığı, Yayın Planlama, Koordinasyon ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Personel Dairesi Başkanlığı, Araştırma ve İmalat Dairesi Başkanlığı, Etüt Proje ve Tesis Dairesi Başkanlığı, Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı, Hasılat Dairesi Başkanlığı, Alım-İkmal Dairesi Başkanlığı ve Reklam Dairesi Başkanlığı kaldırılacak.

TRT Kurumunun taşra teşkilatı, Genel Müdürlüğe bağlı müdürlükler ve haber bürolarından oluşturulacak. Kurum, yurt dışında büro açabilecek, bu bürolarda personel çalıştırabilecek. Böylece TRT'nin 7 bölge müdürlüğü kapatılmış olacak. Özel bilgi ve ihtisasından yararlanmak üzere en fazla 10 Genel Müdür Müşaviri istihdam edilebilecek. Yayın, yapım, teknik ve bilişim hizmetlerini yürütmek ve sayısı 300'ü geçmemek üzere kurumca yapılacak sınavla personel alınabilecek. Böylece mevcut uygulamaya göre ihtiyaca göre sınırsız sayıda personel alma yetkisine üst sınır getirilmiş olacak. Yabancı uyruklular da sözleşmeli olarak istihdam edilebilecek. Bu personelin sözleşme usul ve esaslarıyla ücretleri, Yönetim Kurulu tarafından tespit edilecek.

KOMİSYONLARIN GÜNDEMİ DE YOĞUN

Bu hafta Meclis'te ihtisas komisyonlarının gündemi de yoğun olacak. Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu 7 Mayıs Çarşamba günü yapacağı toplantıda Elektronik Haberleşme Kanunu tasarısı, Posta Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı ile 491 Sayılı Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini ele alacak. Meclis Adalet Komisyonu da 7 Mayıs Çarşamba günü toplanarak Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı'nı görüşecek. Aynı gün toplanacak Çevre Komisyonu'nda ise Su ürünleri Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı görüşülecek.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun 7 Mayıs Çarşamba günü yapacağı toplantının gündemini ise Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları öğretim elemanlarının kadroları hakkında kanun hükmünde kararname oluşturacak. Milli Eğitim Komisyonu'nda ise 8 Mayıs Perşembe günü Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu kurulması hakkında kanunda değişiklik öngören tasarı ele alınacak. Meclis KİT Komisyonu da bu hafta Et Balık Kurumu ile Atatürk Orman Çiftçiliği'nin hesaplarını görüşecek.

(ANKA)