kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gebelikte aşırı stresten kaçının

Yeni Haber
Gebelikte aşırı stresin erken doğum ve düşüklere sebep olabildiği belirtildi. Fatih Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Turhan, stresin hangi mekanizmalar ile bu sonuca sebep olduğunun araştırıldığını söyledi.

Dr. Hilal Yuvacı ise, "Stres yaşayan bir kadın yeterli ve düzgün beslenmeyebilir ve hatta alkol ve sigara gibi gebelik üzerinde olumsuz etkileri olduğu kanıtlanmış alışkanlıklar edinebilir. Bu alışkanlıklar sadece erken doğum ve düşük doğum ağırlığına değil bebekte bazı yapısal bozukluklara da yol açabilir." dedi.

Prof. Dr. Nilgün Turhan, anne adaylarını gebelikte yaşanabilecek yoğun stres konusunda uyardı. Hamilelik döneminde kadınların vücudunda, duygularında ve hayat tarzında değişiklikler meydana geldiğine dikkat çeken Turhan; dolayısıyla gebeliğin kendisi ve günümüz yaşam koşullarının gebelerin daha fazla stres altında kalabilmesine yol açtığını aktardı. Turhan, "İş ve aile yaşantısında pek çok zorluk yaşamakta olan, kariyer peşinde koşan kadınların çalışma koşullarının zorluğu nedeniyle daha fazla stres altında kalmalarına neden olmaktadır." diye konuştu.

Gebelik dönemindeki stres ve endişelerin gebelik sonuçları ve doğan çocuklar üzerinde olumsuz etkileri beraberinde getirebileceğini aktaran Turhan şöyle devam etti: "Gebeliğin hormonal değişiklikleri, psikolojik durumu çok yoğun değiştirebilmekte. Gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan bulantı, kusma, sık idrara çıkma, bel ağrısı, ellerde ve ayaklarda şişlikler gibi şikayetler de stres kaynağı olabilmekte.

Gebe kadın ve eşini strese sokan önemli bir konu da bebeklerin sağlık durumu. Gebeliğin son aylarında ise genellikle doğum süreci ve doğum şekli ile ilgili doğum korkusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilme endişesi de yoğun bir şekilde yaşanmakta. Tüm bu stresler eğer riskli bir gebelik söz konusu ise daha da artar. Gebeliğin getirdiği yüksek risk nedeni ile işinden ayrılmak zorunda kalan kadın daha da zor bir dönem geçirecektir."

Turhan; gebelikte aşırı stresin erken doğum ve düşüklere sebep olabildiğini belirterek; "Yapılan çalışmalar stresin gebelikte bazı sorunlara yol açabileceğini göstermekte. Bu çalışmalara göre; psikolojik ve sosyal stresin erken doğum açısından bağımsız bir risk faktörü olduğunu ve düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme riskini artırdığını göstermekte." dedi. Erken doğumun, gebeliğin neden olduğu problemler ve ölümlerin en önde gelen nedeni olduğunu aktaran Turhan, "Son zamanlarda stresin hangi mekanizmalar ile bu sonuca neden olduğu araştırılmakta." ifadesini kullandı.

Erken doğumun birçok nedene bağlı olarak meydana gelebileceğini kaydeden Turhan, CRH adlı hormunun doğumu başlatıcı etkisi olduğunu; stres ortaya çıktığında ise beyinden salgılanan ilk hormonun yine CRH olduğunu vurguladı.

"SAĞLIKLI VE GÜÇLÜ BİR KADIN STRESLE DAHA KOLAY BAŞEDER"


Dr. Hilal Yuvacı ise stresin düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğumuna ve anne hayatını ciddi risk altına sokan durumlara yol açabildiğini belirtti. Stres yaşayan bir kadının sağlıklı hayat şartlarına dikkat etmeyebileceğini, yeterli ve düzgün beslenmeyebileceğini ve hatta alkol ve sigara kullanabileceğini dile getiren Yuvacı, "Bu alışkanlıklar sadece erken doğum ve düşük doğum ağırlığına değil bebekte bazı yapısal bozukluklara yol açabilir." dedi.

Gebe olsun ya da olmasın sağlıklı ve güçlü bir kadının stres ile daha kolay başedebileceğini söyleyen Yuvacı, "Gebe bir kadın sağlıklı beslenmeli, yeteri kadar uyumalı, alkol ve sigaradan uzak durmalı ve egzersiz yapmalı, özel ve iş hayatındaki stres kaynaklarını bulmalı ve bunlarla mücadele yöntemleri geliştirmeye çalışmalı." şeklinde konuştu.

Bu noktada kadının eşi, ailesi ve iş arkadaşlarının desteğinin önemli olduğunu kaydederek, "Anne adayının tek başına çözemediği durumlarda eşi, ailesi, arkadaşları duygusal açıdan destek olmalı, işlerinde yardımcı olmalı ya da profesyonel yardım almalıdır." dedi.

Yuvacı, annenin çocuk sahibi olmaya isteyerek karar vermiş ve hazır olmasının; gebelik sürecinde ve sonrasında karşılaşabileceği sorunlarla daha iyi başetmesini sağlayacağını vurguladı.

(CİHAN)