kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Lagendijk: AKP kapatılacak

Yeni Haber
Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, İstanbul'da yaptığı görüşmeler ışığında, AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılacağını tahmin ettiğini söyledi. AK Parti'nin kapanacağını ve üst düzey yetkililerinin de görevlerini bırakacağını vurgulayan Joost Lagendijk, "Yeni kurulacak olan parti daha güçlü olacak. Çünkü AK Parti'nin kapatılması tepkiye neden olacağı için daha fazla destek görecek. Bu konuda AB olarak ne yapacağımızı bilemiyoruz. İkilem içerisindeyiz. Avrupalı devletler buna sert tepki gösterecek. Bir partinin kapatılması, hiçbir zaman desteklenen bir durum değildir." dedi.

Türkiye'nin de AB'nin de kafası bu konuda çok karışık olduğunu söyleyen Lagendijk, halen iyimser davrandığını, içindeki umudun devam ettiğinin altını çizdi. Lagendijk, "AK Parti'nin kapatılması, Türkiye'nin AB yolunda büyük engel çıkarır. Türkiye'nin AB'ye girmesi her iki tarafın da menfaatinedir." şeklinde konuştu.

Joost Lagendijk, Dokuz Eylül Üniversitesi (D.Ü.) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin davetlisi olarak İzmir'e geldi. Lagendijk 'Avrupa Birliği İlişkileri Gündemi' konulu konferans verdi. AK Parti'nin türban konusunda yüzde 47 aldığı oy oranına güvenerek çalışma yaptığını, diğerlerinin görüşüne başvurmadığını ifade eden Lagendijk, "Yaptığı bu uygulama, acaba kendine mi çalışıyor izlenimi doğurdu. Üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılması konusunda MHP'nin tuzağına düştü. Benim dini bir inancım yok. Sol görüşlüyüm. Fakat türbanın üniversitelerde yasaklanmasına karşıyım. Ben olaya din özgürlüğü açısından bakıyorum." dedi. AK Parti'nin en önemli eksiklerinden birinin de türban yasağının kaldırılmasının sadece üniversitelerden ibaret olduğunu anlatamaması olarak gösteren Lagendijk, hem AB'de hem de Türkiye'de kamu kurumlarında, ilköğretim okullarında ilerleyen süreçte türban yasağı kalkar anlayışının hakim olduğunu söyleyerek, AK Parti'nin bunu net olarak ifade etmesi gerektiğini önerdi.
AK Parti'nin AB yönündeki çalışmalarının muhalefet tarafından desteklenmediğini söyleyen Lagendijk, iktidar partisini iki hata yaptığını belirtti. Bunlardan bir tanesinin Kürt problemine yaklaşımının olduğunu kaydeden Lagendijk, diğerinin PKK ile mücadelede sadece silahın değil, kültürün, dilin kullanılmasını aktardı. Lagendijk, AK Parti'nin uygulamalarda PKK ile mücadelede sadece silahın değil, tüm reform paketinin harekete geçirilmesi gerektiğini anlattı.

CHP FELAKET

Türkiye'de AK Parti'den başka AB için çalışan parti göremediklerini belirten Lagendijk, "Ben parlamentonun nasıl çalıştığına, AB'ni istemek için neler yaptığına bakarım. AB taraftarı başka bir parti yok. AB sosyal demokratları olarak CHP'den utanç duyuyoruz. Bu konuda CHP bir felaket. Türkiye AB'ye girmek için çalışan AK Parti'yi desteklemelidir. MHP ve CHP, AB'ye hiçbir zaman sıcak bakmadı. Biz bu yüzden AK Parti'yi destekliyoruz. Yoksa benim AK Parti'ye bir üyeliğim yok. Bugün Türkiye'de olsam AK Parti'ye kesinlikle oy vermem. Yalnız Türkiye'yi AB'ye yaklaştıracak başka bir parti de yok." diye konuştu.

Türkiye'nin 2003-2004 yıllarında AB yolunda çok önemli adımlar attığını ama daha sonra bu temponun düştüğünü söyleyen Lagendijk, AB'nin yüzde 65'inin Türkiye'nin üyeliğini desteklediğini, kabul etmeyen kısımın ise yüzde 25 civarında olduğunu hatırlattı. "Türkiye yüzde 25 değil, yüzde 65 ile ilgilenmesi lazım" diyen Lagendijk, az olanların oranının zaten hiç değişmeyeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Daha önceleri Türkiye hakkında pek bilgi yoktu. Eskiden yanlış anlaşılmalar vardı. Son yıllarda da insanlar basın yayın organlarından takip ederek Türkiye'yi anlamaya başladılar. Göç, Müslümanlık gibi AB için olumsuz nedenler olsa da Türkiye'deki desteklemeyenlerin gerekçesi ise, milli kimliğin bozulması. AB'de 27 ülke var, büyük çoğunluğu Türkiye'nin üyeliğine destek veriyor. Ben komplo teorilerine inanmam ama Türkiye'de gereğinden çok komplo teorileri var. Fransa cumhurbaşkanının, Danimarka başbakanının sözleri sanki AB'nin politikasıymış gibi lanse ediliyor. Bu da Türkiye'de yaşayanların AB'ye bakışını etkiliyor."

301. maddenin kaldırılması konusuna da değinen Joost Lagendijk, AB'nin bu maddenin tamamen kalkmasını istediğini ancak Türkiye'de düzenleme yapıldığının altını çizdi. AK Parti'nin 301. madde üzerindeki çalışmasının kendini tatmin ettiğine değinen Lagendijk, bu yasadan yargılananların zaten beraat ettiğini, davaların zamanla sıfıra ineceğini umduğunu açıklayarak, "301. maddeden yargılanan Nobel ödüllü birisinin durumunu Avrupa'da kimseye açıklayamazsınız. Davanın sürecine kimse bakmaz." dedi.

27 Nisan elektronik muhtırasının AB'yi AK Parti'ye yakınlaştırdığına değinen Lagendijk, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir siyasi partiye müdahale etmesinin AB tarafından şüpheyle karşılandığını vurguladı.

Programın sonunda D.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenay Üçdoğruk, Lagendijk'e plaket verdi, üniversitenin rozetini taktı.