kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Dayatmadan kaynaklandı'

"Ayaklar baş olursa" sözünü "Takım demedim" diyerek yalanlayan Erdoğan, olaylı 1 Mayıs için, "Devlet üzerine düşeni yaptı. Arzu edilmeyen neticelerin doğması dayatmalardan kaynaklandı. Miting olsaydı faturası farklı olurdu" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Dayatmadan kaynaklandı'
Başbakan Tayyip Erdoğan İstanbul'daki olaylı 1 Mayıs'la ilgili "Devlet üzerine düşeni yapmıştır. Arzu edilmeyen neticelerin doğması dayatmalardan kaynaklanmıştır. 35 bin kişilik bir mitinge dönüşmüş olsaydı faturası çok daha farklı çıkabilirdi" dedi. Cuma namazı için Başbakanlık merkez binaya gelmeden önce Aydınlıkevler'deki Bağcı Grup adlı oto galerisini ve Vural Temizöz adlı engelli bir çocuğun evini ziyaret eden Erdoğan, gazetecilerin 1 Mayıs'la ilgili sorularını yanıtladı:

ARZU EDİLMEYEN SAHNE

*
İstanbul'da bu olayda arzu edilmeyen neticelerin doğması dayatmalardan kaynaklanmıştır. DİSK Genel Başkanı önce bize '30-35 bin kişi Dolmabahçe'de toplanacağız, bir saat basın toplantısı yapacağız. Oradan Taksim'e çıkacağız' demişti. 30-35 bin kişilik basın toplantısı olur mu? Bu çok komik bir muvazaadır. 35 bin kişinin katıldığı bir miting haline dönüşmüş olsaydı bunun faturası çok daha farklı çıkabilirdi. Devlet burada üzerine düşen görevi yapmıştır. Ama olayın gelişmesi esnasında arzu edilmeyen bazı sahnelerle de maalesef karşılaşılmıştır.

* (Polisin orantısız güç kullanmasıyla ilgili olarak) Sendikalarla görüşmemde kendilerinden şu ricada bulundum; Taksim bir miting alanı değildir. Devlet zaman zaman oraya eğlence için izin verir. Bazen de milli maçlardan çıkıp orada anlık şeyler olur. Ama sizler 1977'yi gerekçe gösteriyorsunuz. Bununla ilgili de bir temsilci gelsin, orada çelengini koysun, ondan sonra da tayin edilmiş olan alanda mitingi yapabilirsiniz. Hatta ben bakanımı da gönderirim dedim. Türkİş olumlu yaklaşmasına rağmen, DİSK ve KESK olumlu yaklaşmadı.

* Bazı köşe yazarları 'Niçin hükümet uyarmadı' gibi laflar söylüyorlar. Tüm bu uyarıların hepsi yapılmıştır, gerekli tedbirler alınmıştır. İzmir'de niye sıkıntı olmadı? Çünkü yasal olan alanda yapıldı. Ankara'da mitingler oldu ama bir tanesi dışında olay olmadı. Bir mitingde illegal örgütler, bunların çoğu işçi falan da değil, geldiler Sıhhiye'de terör estirdiler.