kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cahit Berkay

Geçinebilmek için film müziği yapıyorum

Mehmet ÇALIŞKAN
177 sinema filmi, onlarca dizi film ve sayısız belgeselin müziğini yaparak bir dünya rekoru kıran Cahit Berkay: "Telif yasası işliyor olsaydı, her ay bir film müziği yapmak zorunda kalmazdım!"..
Anadolu Pop Müziği'nin efsanevi grubu Moğollar'ın kurucusu Cahit Berkay yaptığı film müziklerinin sayısı ile dünya rekoru kırdı. 1965 yılında 'Buzlar Çözülmeden' filminin müzikleri ile başlayan ve 1975 yılına kadar bir başka filmin müziğini bestelemeyen Berkay, 1975'ten 2008'e kadar 33 yılda tam 176 filmin müziğini besteleyip bu alanda bir dünya rekortmeni oldu.

ALTIN PORTAKAL ALDI
78-82 ve 91 yıllarında yaptığı film müzikleri ile Altın Portakal da alan Berkay, film sayının artmasının kendisi adına müzikal kaliteyi düşürdüğünü iddia etti. Geçinebilmek için film müziği yapmak zorunda kaldığını ifade eden Berkay şunları söyledi: "Türkiye'de telif yasası düzgün işliyor olsaydı, her ay bir film müziği yapmak zorunda kalmazdım. Çünkü müziklerini yaptığım filmlerin sayısı akıl kârı değil. 177 film müziği yapmış olmam, 10 birim kalitemi 177'ye bölmek anlamına gelir. Çünkü üretkenlik bir yerde sınırlıdır. İstediğiniz kadar dahi olun, çok sayıda ve arka arkaya mükemmel eser yaratamazsınız. Zamana yaymak gerekir. Bunun için de üretici insanın en azından kişisel ihtiyaçlarını, ailesinin ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir kazancının olması gerekiyor. Benim besteci olarak dünya rekortmeni olmam, birçok konuda gelişmemiş bir ülkede yaşamamdan dolayı. Bu alandaki dünya rekortmenliğim, haklarımın gasp edildiği anlamına geliyor."

EN SEVİLEN FİLMLER
Berkay'ın müziklerini yaptığı filmler arasında 'Selvi Boylum Al Yazmalım', 'Çöpçüler Kralı', 'Bodrum Hakimi', 'Devlerin Aşkı', 'Dila Hanım', 'Çiçek Abbas', 'Fatmagül'ün Suçu Ne', 'Sultan' ve 'Bir Sonbahar Hikayesi' de bulunuyor.
Haberin fotoğrafları