kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şekerimin düşük çıkması sağlığımı olumsuz etkiler mi?

Dr. Ece Hattat
02.05.2008
Şekerim düşük çıktı. Buna sevinmeli miyim? Doktorum bir açıklama yapmadı. Düşük şeker de, düşük tansiyon gibi yararlı mıdır? Elmas Y./Burdur

Kan şekerinin aşırı derecede düştüğü hipoglisemi; bazen egzersiz sonrasında, bazen sabaha karşı, bazen de yemeklerden sonra görülür. Yüksek şeker sorunu yaşayanlarda oluşabileceği gibi, ileride oluşacak bir diyabet problemine de işaret edebilir. Kullandığınız ilaçlar, aşırı alkol tüketimi, karaciğer, böbrek sorunları ile bazı hormonal hastalıklar şekerinizi düşürebilir. Burada dikkat edilmesi gereken; orta ve ileri yaşlarda düşük şekerin yüksek şeker kadar tehlikeli olabileceğidir.

KEYFİNİZ KAÇAR
Kan şekeri ne kadar düşmüşse, yaşanan sıkıntılar da o kadar fazla olur. Hafif ile orta dereceli bir kan şekeri düşmesinde; kendinizi bir anda halsiz, yorgun ve sinirli hissedersiniz. Dikkatinizi toplayamazsınız. Uykunuz gelir, bir anda acıkırsınız. Başınız ağrır, keyifsizleşirsiniz. Hatta kendinizi depresif ve umutsuz hissedersiniz.

HAFIZA KAYBI YARATIR
Şeker düşmesi daha şiddetliyse, sorunlar da daha ciddi boyutlara ulaşır. İleri yaştaysanız bellek ve bilinç kayıpları, hatta inme bile yaşayabilirsiniz. Kan şekerinizde süregelen bir düşme varsa, bunun altında yatan nedeni araştırmak için doktorunuza görünün. İnsülin kullanan bir şeker hastasıysanız; özellikle dikkatli olun. Beslenmenizi, öğün sayı ve miktarlarını düzenlemeniz, egzersiz seviyelerinizi ayarlamanız, ilaçlarınızı kontrol etmeniz gerekecektir. Yüksek şeker uzun dönemde yan etkiler yaratır. Düşük şeker ise daha ani sorunlara yol açar.