kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cunda'nın arka sokaklarındaki Cunda Balık Evi'nde mevsimine göre her çeşit taze deniz ürünü var.

Cunda'da lezzet keşfi

Cahit GÜVENSOY
Ayvalık'a gittiğinizde yeni lezzetler tatmak isterseniz Cunda Balık Evi'ne uğrayın. Ahtapot ve karides paneyle başlayıp, deniz kestanesiyle devam eden yemek boyunca kendinizi Ege'de bir keşif yolculuğunda gibi hissediyorsunuz..
Türkiye'nin flora ve faunasıyla güzel köşelerinden biri olan Ayvalık denince, ilk akla gelen yerdir Cunda... Özellikle de hava kararıp güneş rakı burcuna girdiğinde... Ayvalık'a gitmişken, Cunda'da rakı-balık yapmamak, eksiklik yaratır; bilen bilir, ama genellikle bu keyfi, güneş batarken Ege'yi izleyerek tatmak istediğimizden tercihimiz hep sahil kenarı olur. Oysa, birçok yerde olduğu gibi, gerçek lezzetin adresi arka sokaklardadır. İşte böyle bir arayışla bir bilene sorarak gittiğimiz adreste, bizi bekleyen mucizevi lezzetlerle karşılaştık: Cunda Balık Evi. Hemen her lezzet misafirinin beklediği gibi lokantanın sahibi Fevzi Tavşan'ın sıcak ilgisi ve yönlendirmeleriyle başladı akşam. Böylece mönüye bakmadan yönlendirilmenin rahatlığı içinde küçük, sıcak bir atmosferde birbiri ardına sıralanan lezzetleri tek tek tattık. Lezzetin öyküsünün ahtapot ve karides paneyle başlaması, özel bir akşamın bizi beklediğini anlatmaya yetti. Ardından gelen 'kidonya'yı (deniz ürünleri güveci) paylaşırken "Şişman olan kazansın," diyerek kendimizi avuttuk. Ne var ki, en büyük şaşkınlığı, beyaz şarap ile terbiye edilmiş soğanlı ahtapot geldiğinde yaşadık. Ağızda dağılacak şekilde yumuşatılıp, terbiye edilmiş ahtapot, bugüne kadar yediğimiz cümle ahtapotlardan o kadar farklıydı ki; lezzet durağı olarak oraya çapa atmamıza neden oldu. Fevzi Bey'e, özellikle ahtapotu ağızda dağılacak gibi nasıl bu kadar yumuşak yapabildiklerini sorduk; işin sırrı elle yumuşatmakmış. Tabii bir de malzemenin yerli ve taze oluşunu unutmamak lazım. Yemeğimiz mücver üçlemesiyle devam etti: Ot, karides ve deniz mücverleri. Henüz deniz mücverinin yaratıcılığı üzerine ihtisasımızı tamamlarken gelen sıcak ot (turpotu), kelimenin tam anlamıyla nefesimizi kesti.

MİDİLLİ USULÜ PANE
Araya sıkışan ızgara peynir panenin Midilli usulü olduğunu öğrenirken, Fevzi Bey, altın vuruşu deniz kestanesiyle yaptı. Tadı oldukça değişik olmasına rağmen, balık restoranlarında pek karşılaşamayacağınız bu mezenin aynı zamanda afrodizyak etkisi olduğunu da ilave edelim. Meze resitaline kendimizi fazlasıyla kaptırdığımızdan, balığa nefesimiz yetmedi ama 'finişi' sıcak meyve ve vişneli lor peyniriyle tamamladık. Herhalde, hayatımız boyunca hiç bu kadar yeni lezzetle tek gecede karşılaşmamıştık. Önceki kuşaklardan Girit göçmeni olan bir aileden gelen Fevzi Bey, bu kültürü gerçekten koruyup sunduğu mezelere yansıtmayı başarmış; daha önce belki bu lezzetin anavatanı sayılabilecek Rodos'ta tattığımız lezzetlerin ötesinde bir kalite ve varyasyonu cesaretle mutfağına taşımış. Cunda Balık Evi / Belediye Sok. No: 5 Cunda - Ayvalık Tel: (0266) 327 28 81
Haberin fotoğrafları