kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
RUSYA

Tüm dünya 1 Mayıs'ı bayram gibi kutladı

İstanbul'da şiddet içerikli görüntülerle hafızalara kazınan 1 Mayıs, birçok ülkede devlet liderlerinin de katıldığı barış içinde ve bayram havasındaki törenlere sahne oldu. Bazı ülkelerdeyse gösteriler hükümet politikalarının eleştirildiği mitinglere döndü ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Tüm dünya 1 Mayıs'ı bayram gibi kutladı
Türkiye'de 1 Mayıs kutlamaları tam bir felakete dönüştü. Tüm dünya haber ajanlarına yansıyan görüntüler tepkiyle karşılandı. Türkiye'deki görüntülerin aksine diğer ülkelerde 1 Mayıs kutlamaları tam bir şenlik havasında geçti. Rusya'da meydanları dolduran, genç yaşlı, kadın erkek büyük bir coşku içinde 1 Mayıs gösterilerine katıldı. Rusya'nın St. Peterburg kentinde şehrin en meşhur caddesi Nevsky Prospect'de bir araya gelen yaklaşık 150 bin kişilik grup artan fiyatları ve enflasyonu ellerindeki pankartlarla ve attıkları sloganlarla protesto etti. Çin'de gösteri düzenlenmezken ülkede tatil olan 1 Mayıs nedeniyle halk, eğlence yerlerine ve parklara akın etti.

TALAT YÜRÜYÜŞTE

Kazakistan'da "Halkların birlik günü" ismiyle kutlanan 1 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Abılayham Meydanı'nı dolduran kalabalığa hitaben bir konuşma yaptı. Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa, sınırda buluşarak "Sınır tanımayan sendikalar" adlı yürüyüşe katılıp, işçi sendikalarına destek verdi. KKTC'de Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, bazı bakan ve milletvekilleri gösterilere katıldı.

FRANSA
FRANSA'DA, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, resmi ikametgâhı Elysee Sarayı'nda geleneksel olarak düzenlenen 1 Mayıs kutlamasına ev sahipliği yaptı. İşçi liderlerini çiçeklerle karşıladı. Republique meydanında başlayan ve 30 bin kişinin katıldığı yürüyüş Nation meydanına kadar sürdü.

YUNANİSTAN

1 MAYIS İşçi Bayramı Yunanistan başkenti Atina'da da sendikaların düzenlediği dev yürüyüşlerle kutlandı. Atina'nın iki ana meydanında aileleriyle toplanan on binlerce sendika üyesi ilk önce Yunan parlamentosuna ardından da ABD'nin askeri operasyonlarını kınamak için ABD elçiliğinin önüne yürüdü.

AVUSTURYA

BAŞKENT Viyana'daki 1 Mayıs gösterilerine Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer de katıldı. Başbakan elinde kırmızı mendille halkı selamladı. Başbakanlık binasının üzerinden de binlerce kırmızı konfeti saçıldı. Halk da meydanlar da gösterilerle 1 Mayıs kutlamalarını şenliğe çevirdi.

HİNDİSTAN
HİNDİSTAN'IN doğusundaki Kalküta kentinde 3 bin civarında hayat kadını, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve kendilerine yasal statü sağlanması için gösteri yaptı. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarla mücadele derneği başkanı da kadınlara destek verdi. Hükümeti acilen harekete çağırdı.

FİLİSTİN
GAZZE ve Ramallah'taki binlerce gösteri hayat şartlarını protesto etti. Başbakan Salam Fayyad'ın resmi ikametgâhı önüne gelen göstericilerin daha fazla yaklaşmasına polis izin vermedi. Ancak kadınların ve çocukların katıldığı gösteriler renkli geçti. Kadınlar ellerinde tencerelerle eyleme katıldı.

ENDONEZYA
BAŞKENT Cakarta'da işçiler 1 Mayıs dolayısıyla özelleştirmeye son verilmesi ve sosyal hakların iyileştirilmesi için gösteriler yaptı. Binlerce işçinin katıldığı gösterilerde güvenliği sağlamak için 15 bin polis görevlendirildi. Geçtiğimiz yıl yaşanan şiddet olaylarının yaşanmaması için büyük önlemler alındı.
Haberin fotoğrafları