kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

29 Şubat'ın alamet-i farikası

29.02.2008
Kimi Dünya Bekârlar Günü olarak kutluyor, kimi resmi tatil ilan ediyor. Ama şöyle bir gerçek var ki, kimse 29 Şubat'ta evlenmek veya çocuk doğurmak istemiyor..
Her zaman aynı esprilere kurban olur. Yaşlanmaktan korkanların hayalindeki doğum günüdür. Sıra dışı evliliklere imza atmak isteyenlerin de nikâh tarihi... Halbuki her şey dünyanın güneş çevresinde dönerken oynadığı ufak bir oyundan ibaret. Bu dönme süresi 365 gün altı saat olunca, o altı saatler birikiyor ve dört yıl sonra da bir gün ediyor. Biz de 29 Şubat geldi diye seviniyoruz! 29 Şubat bazı ülkelerde, Dünya Bekârlar Günü olarak da kutlanıyor. Örneğin İrlanda'da bu tarih, 'evlenememiş kızlar' için çok önemli. İrlandalı iki Aziz St. Patrick ve St. Bridget evlenme teklif etme hakkını dört yılda bir kadınlara vermiş. Adeta "Dört yılda bir olsa da, kadınların istediği olsun," demişler. Bir taraftan da 29 Şubat'ın dünya çapında tatil ilan edilmesini isteyenler var. İngiltere'de başlayan kampanyanın amacı, çevre kirliliğini azaltmak. Bunun için yüzyıldan beri kültürel ve doğal varlıkları koruma işini üstlenmiş olan National Trust adlı kuruluş, 54 bin çalışanına 29 Şubat gününü tatil ilan etti. Çalışanlarına bir gün ücretli izin veren kuruluş, onların birey olarak bugün de evlerinde 'karbon ayak izi' denilen (CO2) salımının azaltılması için neler yaptığını gözleyecek ve gün sonunda bu kişilerden konuyla ilgili rapor yazmalarını isteyecek.

NİKÂH DAİRELERİ SİNEK AVLIYOR
29 Şubat, aslında evlenmek isteyenlerin pek tercih etmedikleri bir tarih. Dört yılda bir evlilik yıldönümü kutlamak, birçok çiftin pek de hoşuna gitmiyor olsa gerek... Ancak bugün evlenecek olan Gülin Aköz ve Osman Şahin çifti, evlenmek için özellikle 29 Şubat'ı tercih etti. Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisiyken dünya turuna çıkan ve anılarını Avucumda Patikalar adlı kitapta toplayan Gülin Aköz, nişanlısı Osman Şahin'in, "Ne zaman evleneceğiz?" sorusuna "29 Şubat," cevabını vermiş ama bu cevabı verirken bu yılın 29 çektiğini bilmiyormuş. Yine de sözünde durmuş müstakbel gelin. Bir yandan da "Farklı bir tarih olması hoşumuza gitti. Önümüzdeki yıl da 28'inde kutlarız yıldönümümüzü ne olacak!" diyor.