kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Alışverişe çıkarken, fikirlerine güvendiğiniz bir arkadaşınızı yanınıza alabilirsiniz.

Hesaplı alışverişin sırları

ESRA ÇORUH
18.01.2008
Moda tutkunlarının en büyük rüyası, bütçeyi sarsmayan hesaplı alışverişler yapmak. Bunun için seri sonu mağazaları güzel fırsatlar sunuyor. İşte az para harcayarak, akıllı alışveriş yapmanın yolları..
1- Alışveriş için ayırdığım bütçe çok sınırlı. Yine de gardırobuma yeni kıyafetler katmak beni mutlu ediyor. Az para harcayarak, sıkılmayacağım neler alabilirim? (Yelda Y. - Ankara)

- Alışveriş için bütçenizi biliyor ve ona göre hareket ediyorsanız, ne mutlu size. Sonradan üzülmekten ve pişman olmaktansa bütçenize göre alışveriş yapmak, yerinde bir davranış. Sizi kutlarım. Bütçeniz sınırlıysa, sıkılmayacağınız daha klasik parçalar almanızı öneririz. Sezonun en detaylı, en moda parçaları yerine daha sonra da rahatlıkla giyebileceğiniz parçalara bakın. Ama bu, sıkıcı olanları almanız gerektiği anlamına hiç gelmiyor! Akıllı alışveriş, o sezona ait öne çıkan detaylı parçalara çok para harcamamak anlamına da geliyor. Ama size heyecan veren, stilinize ve yaşınıza uygun sezon modası kıyafetlere göz atabilirsiniz. Kasaya geldiğinizde aldığınız parçaları bir kez daha göz gezdirin ve hâlâ almakta kararlıysanız ödemeyi yapın. Aldığınız şeyi değiştirme ya da iade hakkınız olduğunu da unutmayın.

2- Alışveriş yapmak her kadın gibi beni de rahatlatıyor. Ama kredi kartı ekstrelerim geldiği zaman çok üzülüyorum. Özellikle sezon başlarında bu durum daha da feci oluyor. Lüzumsuz alışveriş yapmamak için neler önerirsiniz? (Aysun D. - İzmir)

- İlk olarak gardırobunuzdaki eksik parçaları belirleyerek işe başlayın. Bundan sonra alışverişe çıkmanız yerinde olacaktır. Alışveriş sırasında da sadece belirlemiş olduğunuz şeylere bakın. Böylece bir sürü para harcamadan sadece ihtiyaç duyduklarınızla eve dönmüş olacak ve pişmanlık duymayacaksınız. Ayrıca canınız sıkkınken alışveriş yapmak, hatalı bir davranış. Alışverişe vakit ayırmak da önemli. Vaktiniz varken rahat rahat kıyafetleri deneyebilir ve üzerinizde nasıl durduğuna karar verebilirsiniz. Ayrıca alışveriş sırasında fikrine güvendiğiniz bir arkadaşınızın olması da iyi olabilir. Güvendiğiniz birisinden fikir almayı tercih edebilirsiniz.

3- Birçok markanın seri sonu mağazası var. Bu mağazalardan alışveriş yapmak mantıklı mı? Bu mağazalardan alışveriş yaparken nelere dikkat etmek gerek? (Meral T. - İstanbul)

- Seri sonu mağazaları yani outletler, alışveriş için bir cennet. İhtiyacınız olan ürünlere piyasanın çok altında fiyatlara sahip olmaktan güzel ne olabilir ki? Seri sonu mağazalar, bir önceki sezona ait ürünleri bulundurduğu gibi hafif defolu ya da devamı olmayan yeni sezon ürünlerini de uygun fiyatlara sunuyor. Ama fiyatların düşük olmasına aldanıp, sadece ucuz olduğu için alışveriş yapmak çok hatalı bir davranış! Gardıropta bir kıyafetin yıllarca etiketiyle beklemesi kadar kötü bir şey olamaz. O yüzden fiyatlara göre değil, ihtiyaçlara göre alışveriş yapmak gerek. Bu tür mağazalara belli aralıklarla gitmek, ihtiyacınız olan şeyleri bulmak için önemli bir yol. Bunun yanı sıra satış görevlilerinden ne zamanlar yeni ürünlerin geldiğine dair bilgi edinebilirsiniz. Çocuklar çok çabuk büyüdükleri için, onların kıyafetlerini seri sonu mağazalarından almak çok akıllıca olacaktır.
Haberin fotoğrafları