kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Alkim Kimya, gölden çıkardığı tuzla kalıntısız gübreyi 'yerli' yaptı

Meltem ERSOY - EKONOMİ
Alkim, bugüne kadar tamamı ithal edilen leonit gübreyi haziran başında piyasaya sunacak. Yılda 20 bin ton üretim yapılacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Alkim Kimya, gölden çıkardığı tuzla kalıntısız gübreyi 'yerli' yaptı
Alkim Kimya, bugüne kadar tamamı ithal edilen ve kalıntısız gübre olarak bilinen leonit gübre üretimine mayıs sonunda başlayacak. Haziran başında piyasaya sunulacak olan leonit gübre, narenciye, muz, patates, ayçiçeği üretiminin yanı sıra potasyum eksiği olan topraklarda kullanılıyor. Leonit gübrenin de üretiminin yapıldığı Konya Cihanbeyli tesislerinde sorularımızı yanıtlayan Alkim Kimya Genel Müdürü Nihat Erkan, "Leonit gübrenin yıllık kullanımı 40 bin ton civarında, bizim yıllık üretimimiz 20 bin ton olacak. Aslında gerçek talep o zaman ortaya çıkacak" dedi. Erkan, üretimin mevcut tesise ek yapılarak gerçekleştiğini kaydederek, bu üretimin ciroya etkisinin 10 milyon dolar olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

KROM ÜRETİMİ BAŞLIYOR
"Bu gübrenin avantajı hiç kalıntı bırakmaması" diye devam eden Erkan, özellikle gıda konusunda tüketicilerin bilincinin arttığını, bu nedenle leonit gübrenin kullanımının giderek artacağına inandıklarını ifade etti. Erkan, leonit gübre üretimine nasıl karar verdiklerini ise şöyle anlattı: "Bizim burada zaten maden kaynağımız vardı. Bu kaynağı tam anlamıyla kullanmak için neler yapabiliriz, bunu araştırdık. Bir süre sonra bunun ihracatını da yapacağız." Erkan ayrıca, Alkim Kimya olarak diğer alanlardaki yatırımlarının da sürdüğünü dile getirerek, "Devlet ihalesinden Eskişehir'de krom madeni aldık. Birkaç gün önce fiili çalışmalar başladı" dedi ve en kısa zamanda krom üretimine de başlayacaklarını vurguladı.