kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Almanya'da Cumhurbaşkanı'na İspanya'da Kral'a hakaret suç

ANKA
AB Genel Sekreterliği çalışmasına göre, bazı Avrupa Birliği ülkelerindeki TCK 301 benzeri düzenleme ve uygulamalar şöyle:

ALMANYA: Almanya'da 301 benzeri düzenleme, 13 Kasım 1998 yılında yürürlüğe girerken, düzenlemede de, Federal Cumhurbaşkanı'nı kamuya açık bir şekilde sözlü ve yazılı bir biçimde aşağılayan kişiye 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Bu tür eylemler ise Cumhurbaşkanı'nın izniyle kovuşturuluyor. Federal Almanya Cumhuriyeti'ni, eyaletlerini ya da anayasal düzenini kamuya açık bir şekilde sözlü olarak ya da yayın yoluyla aşağılayan kişi de üç yıldan fazla olmamak üzere hapis ya da para cezası ile cezalandırılıyor.

İTALYA: AB Genel Sekreterliği'nin hazırladığı AB ülkeleri ve Türkiye TCK 301 karşılaştırmasında, İtalya cezaları ile Türkiye arasındaki benzerliğe dikkat çekiliyor. İtalya'da, Cumhuriyete, yasama organına, hükümete, Anayasa Mahkemesi'ne, adli düzene veya silahlı kuvvetlere karşı alenen hakaret, sövme veya aşağılayıcı sözler sarf etme bin Euro'dan 5 bin Euro'ya kadar para cezası ile cezalandırılıyor. İtalya'da (2000-2004) yılları arasında bu suçlardan mahkûmiyete rastlanmazken, 5 yılda sadece 4 kişi para cezası ile cezalandırıldı.

POLONYA: AB Genel Sekreterliği'nin çalışmasına göre, Polonya'da ise TCK 301 benzeri uygulamalara ağırlıklı olarak para cezası veriliyor. Polonya milletine ve Polonya Cumhuriyeti'ne hakaret suçu ise 3 yıla kadar özgürlükten mahkûmiyet cezası ile cezalandırılıyor.

İSPANYA: İspanya'da da TCK 301 benzeri uygulamaların yapıldığı vurgulanıyor. İspanya'da kral, kraliçe veya eşine, veliaht prens, prenses ve eşine hakaret cezalandırılıyor. Ağır hakaret olması durumunda 7 aydan 12 aya kadar paraya çevrilebilen hapis cezası veriliyor.