kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Fed Başkanı Ben Bernanke

Faizleri yüzde 2'ye indiren Fed enflasyona vurgu yaptı

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını 0.25 puan indirerek yüzde 2'ye çekti. Son yedi ayda yedinci indirimi yapan Fed, fiyat istikrarının önemine işaret etti..
İLİŞKİLİ HABERLER
Faizleri yüzde 2'ye indiren Fed enflasyona vurgu yaptı
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını indirerek yüzde 2'ye çekti. 0.25 puanlık indirim ABD faizlerini 2004 Aralık ayındaki seviyesine indirirken, finans krizi ve durgunluğu önlemek için Fed son yedi ayda yedi faiz indirimine imza attı. Bu dönemde faiz oranlarını 5.25'ten yüzde 2'ye çeken bankanın önümüzdeki dönem faiz indirimlerine ara vermesi bekleniyor. Bazı uzmanlar ise bankanın yıl sonuna kadar faizleri yüzde 1'e kadar çekebileceğini ifade ediyor.

ARTAN ENFLASYON RİSKİ
ABD Merkez Bankası, şimdi fiyat istikrarı ve enflasyona dikkat çekti. Ancak ABD'de üretimin üçte ikisine karşılık gelen tüketici harcamalarının 2001 yılından bu yana en düşük seviyede seyretmesi ve ekonomiye güven endeksinin ise son 26 yılın en düşük seviyelerinde olması ABD Merkez Bankası Fed'in yine de 'Durgunluk muhtemel' demesine neden oldu. Piyasaya yüzlerce milyar dolar nakit vererek bankalararası likiditeyi sağlamayı amaçlayan ABD Merkez Bankası, yüksek petrol fiyatları ve gıda fiyatlarına da değindi. Enflasyonun artan bir risk olduğunun altını çizen Fed, 24-25 Haziran'a kadar bir daha faiz için toplanmayacak.

BÜYÜME HIZI TAHMİNİ AŞTI
Mortgage krizinin etkilerini atmaya çalışan ABD ekonomisi, Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre yılın birinci çeyreğinde yüzde 0.6 oranında büyüdü. ABD'de gayri safi yurtiçi hasıla, ocak-şubat-mart aylarını kapsayan ilk çeyrekte, beklentilerden daha güçlü şekilde, yüzde 0.6 oranında büyüme kaydetti. Ekonomi, bir önceki çeyrekte de yüzde 0.6 büyümüştü. İlk çeyrek rakamlarının 2001'den bu yana elde edilen en düşük değerler olduğuna işaret ediliyor.