kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ÇANKAYA’DA LİDERLER BULUŞMASI-2... Köşk’ün mönüsünde, deniz ürünleri tabağı, börek, ıspanaklı et ve İtalyan tatlısı vardı.

Anayasa konuştular

ANKARA
Cumhurbaşkanı Gül, parlamento dışındaki partilerin liderlerine yemek verdi. Böylece Gül, eski siyaset arkadaşları Kutan ve Mumcu ile bir araya geldi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Anayasa konuştular
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 23 Nisan'da Meclis'te temsil edilen parti liderlerinden sonra bu kez de parlamento dışındaki partilerin liderlerine yemek verdi. Böylece Gül, AK Parti'nin kurulmadan önce Fazilet Partisi'nde lideri olan Recai Kutan'ı da Köşk'te ağırladı. Yemeğe SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu da katıldı.

LİDERLER NE DEDİ?
Yemekte, Gül liderlere Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini belirterek bu dönemde birlik ve beraberliğin önemini vurguladı.

* Tarımda yaşanan kuraklık tehlikesine dikkat çeken Kutan, Hükümetin Doğu ve Güneydoğu politikasının yanı sıra izlenen ekonomi politikasını eleştirdi.

* Karayalçın Türkiye'nin yaşadığı sorunların temelinde "tekelci" siyaset anlayışının yattığını savundu ve yüzde 10 barajına tepki gösterdi. Karayalçın, son dönemde yapılan "sağ duyu" çağrılarının anlamsız olduğunu söyledi.

* Mumcu, anayasa tartışmalarını değerlendirdi ve Cumhurbaşkanı Gül'e anayasa değişikliğine ilişkin bir çalışma yapmasını önerdi. Mumcu Türkiye'nin yarı başkanlık rejimine geçmesi gerektiğini savundu.

* Soylu da AKP hakkında açılan kapatma davasını engelleyecek bir anayasa değişikliğinin toplum tarafından doğru karşılanmayacağını söyledi. Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nın mutlaka değiştirilmesi, geniş bir uzlaşma sağlanırsa bir anayasa değişikliğinin de gündeme getirilmesi gerektiğini söyleyen Soylu Gül'e "Siz tarafsız bir isim olduğunuz için tarafları uzlaştırmanız daha kolay olur" dedi. Gül ise kendisinin icra yetkisi bulunmadığını hatırlatırken, "Ancak öneride bulunabilirim. Bu toplantıları da uzlaşmaya katkıda bulunmak ve tarafları dinlemek adına yapıyorum" karşılığını verdi. Soylu, krizin aşılamaması durumunda seçime gidilmesinden de çekinilmemesi gerektiğini vurguladı.

Köşk'e kendi makam araçlarıyla gelen Mumcu ve Soylu, Çankaya Köşkü'nden aynı makam aracıyla ayrıldılar.