kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Zafer Çağlayan

"Dün gece bir otomotiv deviyle 800 milyon Euro'luk yatırım için konuştuk"

EKONOMİ
Dünya otomotiv devlerinden birinin temsilcileriyle önceki gece bakanlıkta iki saatlik bir toplantı yaptığını belirten Sanayi Bakanı Çağlayan, yatırımın miktarının 800 milyon Euro olduğunu belirtti..
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bakanlıkta önceki geceyarısı dünya devi otomotiv yatırımcılarından biriyle 2 saate yakın toplantı yaptıklarını ve sadece bu firmanın yatırım tutarının 800 milyon Euro (1.6 milyar YTL) olacağını kaydetti. Çağlayan bir diğer yabancı firmayla da bir hafta önce el sıkıştıklarını söyledi. Çağlayan, şu anda dünya otomotiv yatırımcılarının birçoğuyla temaslarının devam ettiğini bildirdi. Çağlayan, Türk-Katar İş Konseyinin, Katar İşadamları Derneği üyelerinden oluşan heyetin katılımıyla düzenlediği çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, otomotiv sektörüne ilişkin yatırım isteklerinden bahsetti.

'TEMASLAR SÜRÜYOR'
Çağlayan, Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğuna işaret ederek, "Bu bize yetmez. Önümüzde ideallerimiz, stratejilerimiz ve hedeflerimiz var. Türkiye dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girecek performansa ve güce fazlasıyla sahiptir. Son 5 yılda her alanda çok önemli reformlar gerçekleştiriyoruz. Gece gündüz durmaksızın çok önemli kanunları çıkarıyoruz ve çıkarmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye'de her 24 saniyede 1 araç üretildiğini, her 30 saniyede üretilen aracın ihraç edildiğini belirten Çağlayan, şunları kaydetti: "Bununla yetinmeyeceğiz. Şu anda dünya otomotiv yatırımcılarının birçoğuyla temasım devam ediyor ve birçoğu Türkiye'de yatırımlarını gerçekleştirmek ve yapmak istiyor. Türkiye önümüzdeki yıllarda bu yapısıyla dünyanın önemli otomotiv üreticilerinden biri haline gelecek. Daha dün gece saat 24.00'te bakanlığımda dünya devi otomotiv yatırımcılarından birinin temsilcileriyle beraber 2 saate yakın toplantı yaptık ve çok önemli mesafe kaydettik. Sadece bu firmanın yapacağı yatırımdan 5 bin kişilik istihdam ve yaklaşık 800 milyon Euro'luk bir yatırım gerçekleşecek." Çağlayan bu yatırım dışında bir hafta önce yabancı bir firmayla el sıkıştıklarını belirtti. Yatırım için mutabakat sağladıklarını kaydeden Çağlayan, "Bu yatırım yapılacak. Yabancı sermayeli yatırımla yaklaşık 600 kişilik istihdam sağlanacak ve yılda 500 milyon Euro'luk ihracat yapılacak. Bahsettiğim bu projeler önümüzdeki 3 yıl içinde gerçekleşecek" diye konuştu.