kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İbrahim Karaosmanoğlu

"İZGAZ'da özelleştirmeyi Ankara'dan iyi yaparız, fiyat düşük olursa satmayız"

HACER GEMİCİ
Ankara'dan sonra İzmit'in de doğalgaz dağıtımı özelleştiriliyor. Kocaeli Belediye Başkanı, Gökçek'i kastederek, "3 dedin, 1.6 milyar dolara verdin. O zaman sen malının değerini bilmiyorsun" dedi..
Ankara doğalgazının 1.6 milyar dolara özelleştirildiği gün hemen hemen aynı saatlerde İzmit Doğalgaz Dağıtıtım AŞ'nin (İZGAZ) satışı için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu düğmeye bastı. 12 Mayıs günü ihale şartnamesini açıklamaya hazırlanan Kocaeli Belediyesi 10 Temmuz günü de '24 ayar altın' olarak nitelendirdiği İzgaz'a müşteri arayacak. Yaklaşık 1 milyon abonesi olan ve 2007 itibarıyla 1.7 milyar metreküp doğalgaz satan Başkent Doğalgaz'daki fiyat, 200 bin aboneye yılda 1.2 milyar metreküp doğalgaz satan İzgaz için baz olmayacak görünüyor. Çünkü Ankara'da abone başına yıllık tüketim 1700 metreküp iken, İzmit'te bu rakam 6 bin metreküpe ulaşıyor.

HALKA HESAP VERECEĞİM
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Başkent Doğalgaz'ın satışında sistem hatası olduğunu ifade ederek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i kastederek, "Rakam belirtilmesi yanlıştı. Üç dedin, 1.6 milyar dolara sattın. Niye kime verdin? O zaman sen malının kıymetini bilmiyorsun. Biz değerini kıymetini belirleyeceğiz. Onun altında bir rakam kesinlikle satmam. Hem halka hesap vereceğim sonra" dedi. Değer tespit çalışmalarının halen sürdüğünü ancak bunu açıklamayacaklarını anlatan Karaosmanoğlu, "İZGAZ ile ilgilenen çok sayıda ve yerli yabancı yatırımcının olacağını tahmin ediyorum. Zaten arkadaşlara gelip soranlar şimdiden var" değerlendirmesinde bulundu.

% 80 SANAYİ AĞIRLIKTA
İZGAZ'ın yaklaşık 200 bin abonesi olduğunu kaydeden Karaosmanoğlu toplam 1.2 milyar metreküplük doğalgaz tüketiminin yüzde 80'inin sanayiciler tarafından kullanıldığını dile getirerek, "Tüpraş, Petkim, Enerjisa, Nuh Beton ve Entek gibi dev şirketlere doğalgaz veriyoruz. Tasvip edilen, riski az müşteriler söz konusu" dedi. Dünyayı saran durgunluk ortamı ve AKP'nin kapatma davasının ihaleye yansıması olup olmayacağı yönündeki sorumuza da Başkan Karaosmanoğlu şu yanıtı verdi: "Dışarıdaki insanların kafasında soru işaretleri olabilir. Ama benim için hiç problem değil, ben cesaretliyim. Alacak adam, öyle çürük, çarık bir tablo devralmayacak. Alan küçük ama gaz arzı yüksek ve kolay idare edilebiliyor. Bizim kafamızda bir rakam var, bir kırmızı çizgi çektik. Onun altında olursa satmayız."