kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MEHMET BARLAS
BAŞYAZI

Hem partili hem de özeleştirici olmak bu düzende günahtır...

Şimdi herkes, Milliyet yazarı arkadaşımız Fikret Bila'ya konuşan AK Partilinin kim olduğunu anlamaya çalışıyor.
Bu ilginin sebebi, sözü edilen AK Partilinin, kendi partisini de eleştirmiş olması.
Çünkü siyasi partiler düzenimizde "öz-eleştiri" en büyük günah.
İşte son CHP Kurultayı'nda da görmedik mi?
Bırakın öz-eleştiriyi, genel başkan adayı olarak ortaya çıkmanın bile yüzde 20 barajına bağlandığına tanık olmadık mı?
Ülkedeki yüzde 10 barajının demokratik temsili engellediğinden yakınırken, CHP'nin kendi içinde yüzde 20 barajı uygulamasını, "Bu kurultay topluma siyaset dersi vermiştir" diyerek yorumlamadık mı?
İşte bu anlayış doğrultusunda, bir AK Partilinin kendi partisini eleştirmesi, nasıl yadırganmasın ki?
Ne demiş bu AK Partili?

Sorular-cevaplar
Fikret Bila'nın sorularını ve bu AK Partilinin cevaplarını aktaralım:
S- Kapatma davasına gelinmesinde AKP'nin hiç kusuru yok mu? Yanlışları yok mu?
C- 'Yok' demek gerçekçi olmaz. AKP'nin ne hataları, yanlışları oldu tabii. Ama önemli olan Türkiye'nin çıkarları olduğuna göre o hatalar ve yanlışlar da düzeltilebilir.
S- Biraz geç kalınmadı mı? Aklınızda nasıl bir formül var?
C- Sorunlar karşılıklı konuşulabilir. Ne bileyim, Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) bile ele alınabilir. Nedir şikâyet edilen? Laiklik konusunda halkın bir kesiminde ortaya çıkan endişe? Evet, bu doğru. Böyle bir endişe var. Bunu yok sayamazsınız. O halde bu endişeyi gidermek gerekir. Bir tarafta başörtüsü nedeniyle üniversiteye gidiş engelleniyorsa, bu çözülmeli ama bıçağın iki yüzü gibi, öbür tarafta da endişe varsa o da giderilmeli. Eğer bir bakanlığın uygulamalarından kaynaklanan endişe ve şikâyet varsa o da çözülmeli. Güven artırıcı adımlar atılmalı.
S- Biraz daha somut konuşabilir misiniz? Hangi adımlar atılmalı?
C- Mesela o bakan veya bakanlar değiştirilebilir. Başörtüsü/türbandan mı kaygı duyuluyor? Başörtüsünün liselerde, ilköğretim kurumlarında ve kamuda kullanılmasını önleyecek yasal düzenlemeler yapılabilir. İdare hukukunda ve ceza hukukunda yeni hükümler konulur ve güven artırılır.
S- Peki bu adımlar neyi değiştirir? Kapatma davasından kurtulmak için atılmış adımlar olarak görülmez mi?
C- Hayır.

Söylenilenler yanlış mı?
Bu AK Partilinin cevaplarında siyasi gerçeklerle çelişen bir durum görüyor musunuz?
Bir genel seçimi büyük farkla kazanıp, aradan bir yıl geçmeden iktidarınız sallantılı hale getirildiyse, bunda sizin yaptığınız hataların katkısı yok mudur? Yeni ve özgürlükçü Anayasa paketini rafa kaldırıp, olayı sadece türbana endekslemek hatalı değil miydi?
Üstelik "e-muhtıra" ile, Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı ile, Cumhuriyet Mitingleri ile ve hâlâ içeriği bilinmeyen "Dolmabahçe Mülakatı" ile, kimlerin neleri planladığının işaret fişekleri sürekli atılmakta değil miydi?
Ayrıca bu kim olduğu bilinmeyen AK Partili sadece öz eleştiri yapmıyor ki.
"Devlet" adına siyasete ve demokrasiye müdahale etmeyi planlayanları da uyarıyor.
Yine Fikret Bila'dan alıntılayalım:
* Balkanlar'ı kaybettiğimiz günleri bir hatırlayalım... İttihat ve Terakkiciler, Hürriyetçilere, "vatansız-milletsiz" diyorlardı. Hürriyetçiler de İttihat ve Terakkicilere, "dinsiz-imansız" diyorlardı. Bu bitmez tükenmez kavga devam ederken iki taraf da bir gün baktılar ki, Balkanlar, ne İttihatçıların ne Hürriyetçilerin. Çoktan gitmiş.

Tarih ve tekerrür
* Şimdi bizde de benzer kavga yaşanmıyor mu? Bir taraf diğerine "vatansız-milletsiz", diğeri de ona "dinsiz-imansız" demeye getirmiyor mu? Türk siyaseti bu kavgayı sürdürürken, bir gün iki taraf da Güneydoğu'ya giremediğini görürse ne olur?
* Eğer AK Parti'nin kapatılması bir siyasi projenin parçasıysa ki öyle görünüyor, bu projenin sahipleri bu söylediklerimi düşünmeli. Eğer AK Parti kapatılırsa bunun iki önemli sonucu olur: 1- Ekonomi reel krize girer, 2- Güneydoğu'yla siyasi bağ 'DTP hariç' tümüyle kesilir. Çünkü, DTP ve AK Parti dışında bölgeyle bağı olan başka siyasi parti yok. AK Parti kapatılırsa hem genel hem yerel seçimlerde bölge tümüyle DTP'li olur. Kapatmaya en çok DTP sevinir. Güneydoğu'da halk başka sulara yelken açmak için yönlendirilir.
Evet... Eğer AK Parti de CHP'leşecekse bu AK Partilinin kim olduğu hemen bulunmalı ve partiden ihraç edilmelidir. Erdoğan da artık "lider" olmayı bırakıp, "şef" olmaya çalışmalıdır.