kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

301 sonunda değişti gözler Bakan Şahin'de

Uğur BECERİKLİ - ANKARA
301. madde değişikliği dün gece sabaha karşı değişti. Bu maddeden yargılanan 1189 sanığın dosyaları Adalet Bakanı Şahin'in önüne gelecek..
Yıllardır tartışma konusu olan Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesi Meclis'in 8 saat süren mesaisinin ardından değişti. Dün gece saat 04.30'a kadar süren oturumdan sonra yapılan oylama sonucunda teklif 65 ret oyuna karşın, 250 oyla kabul edildi. Yasa ile 301'inci maddedeki "Türklüğü" ifadesi "Türk Milleti"; "Cumhuriyet" ifadesi de "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak değiştirildi. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları ise suç olmaktan çıkarıldı. 6 aydan 3 yıla kadar olan hapis cezasının üst sınırı 2 yıla çekilerek cezaevine girmek zorlaştırıldı. Oturumu liderlerden yalnızca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli izledi. AKP'li vekillerin ayrılmasını önlemek için "Başbakan gelecek" söylentisi yayıldı. Ancak Erdoğan gelmedi. Aralarında Orhan Pamuk, Elif Şafak gibi yazarların da bulunduğu kişiler hakkında açılan davalar nedeniyle AB'nin de değişmesini istediği 301 için şimdi gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de.

İŞTE YENİ 301
1-Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, TBMM'yi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ve devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılır.
2-Devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
3-Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.
4-
Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması Adalet Bakanlığı iznine bağlıdır.