kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Kulunç ağrısı nasıl geçer?

Kürek kemiklerimin altındaki 2 nokta bana büyük rahatsızlık veriyor. Bu noktalarda başlayan ağrı, başıma kadar yükseliyor ve beni mahvediyor. Doktorlar, sorunun kulunçlarımda olduğumu söylediler. Ne yapabilirim? Pelin S./Edirne

Kuluncun tıbbi adı 'fibromiyalji'dir ve sebebi tam olarak bilinmemektedir. Birçok faktör hastalığı başlatabilir. Grip gibi geçirilen enfeksiyonlar, ruhsal veya fiziksel travmalar, hormonal bozukluklar bunu tetikleyebilir. Ağrı; en önemli belirtisidir. Ağrı omuz ya da boyun gibi tek bir bölgede olabileceği gibi, yaygın olarak da hissedilebilir.

KASLARINIZI GEVŞETİN
Fibromyaljiye özgü ağrılı hassas noktalar genellikle boyun, omuz, göğüs, sırt, diz ve kalça çevresindedir. Yorgunluk, bitkinlik, sabahları kısa süreli sertlik şikayetleri de vardır. Uygun olmayan egzersizler ve kötü duruş pozisyonunun bu hastalığı arttırabileceği bilinmelidir. Hastalığın hikayesi ve ağrılı noktaların tespiti, tanıya yardımcı olur. Özel bir laboratuvar ve radyolojik bulgusu yoktur. Hastanın hekim tarafından muayenesi ve vücuttaki 18 hassas noktadan 11' inde ağrı olması ve ağrının 3 aydan uzun süredir devam etmesi tanı için önemlidir. Uyku sağlayan ve kasları gevşeten ilaçlar tedavide etkilidir. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar da düşük dozdaki ağrıyı azaltır ve uykuyu düzenler. Ağrının belirgin olduğu dönemlerde istirahat ve sıcak uygulamalar yararlıdır. Hafif masajlar da işe yarar.