kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sabri Ateş, Şehir nerkezindeki arsaların Genelkurmay tarafından muhafaza edilmesine olumlu yaklaşıyor.

TSK, 125 milyon metrekare ile İstanbul'un arazi zengini

HASAN ERŞAN
24.04.2008
Toplu konut projeleri için alan bulamayan belediyeler, TSK'nın kapısını aşındırmaya başladı. İstanbul'da toplam 125 milyon metrekare arsası bulunan TSK ise bu konuda hassas..
İLİŞKİLİ HABERLER
TSK, 125 milyon metrekare ile İstanbul'un arazi zengini
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İstanbul sınırları içinde elinde bulundurduğu 125 milyon metrekare arazisi ile belediyeleri kendisine imrendiriyor. Toplu konut projelerine alan bulamayan belediyeler projeleriyle TSK'nın kapısını aşındırıp, altyapı çalışmalarında arsa karşılığı yer talep ediyorlar. Ancak, belediyeler tarafından TSK'nın arazileri konusunda hassas olduğu, yol ve benzeri altyapı projelerinde arsa verdiği ama yerine aynı büyüklükte yeni yer aldığını dile getiriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) resmi dökümanlarına göre, TSK'nın belediye sınırları içerisinde 6 bin 887, belediye sınırları dışında ise 4 bin 479 hektar alanı bulunuyor. Buna göre, TSK'nın İstanbul'daki toplam arazisi 12 bin 555 hektar, yani 125 milyon metrekare.

Önemli bölgelerde arsaları var

TSK'nın arsalarının bir kısmı astronomik rakamlarla satılan İETT ve Zincirlikuyu'daki Karayolları arazilerinin bulunduğu Maslak ve 4. Levent hattında, bir başka kısmı da Haliç, Haydarpaşa ve Ayazağa gibi yüksek gelir sağlayacak yerlerde bulunuyor. Gayrimenkul danışmanları bu bölgelerdeki arsaların milyarlarca dolar değerinde olduğunu ifade ediyor. Gökdelenlerin peşi sıra yükseldiği Maslak ve 4. Levent bölgelerinde dönümlerle ölçülen arsalara sahip olan TSK'dan zaman zaman İBB de yardım istiyor. Belediye, İstanbul'un çeşitli bölgelerinde yapacağı toplu konut projeleri için askere başvuruyor ve arsa talebinde bulunuyor. İBB, en son büyüklüğü ile dikkat çeken Hadımköy konut projesi için Genelkurmay'a başvurmuş ve destek görmüştü. Belediye, ayrıca yol genişletme ve benzeri altyapı projelerinde de Genelkurmay'dan arsa desteği alıyor. İstanbul Haliç'teki Taşkızak Tersanesi'nin de içinde bulunduğu sahil bandının İstanbullulara açılması için 2 sene önce İBB, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na başvurmuştu. Tersanenin devrine ilişkin ön protokolü imzalayan İBB Başkanı Kadir Topbaş, Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı'nın olumlu cevap vermeleri durumunda devir işlemini tamamlayacaklarını açıklamıştı.
Haberin fotoğrafları