kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ergenekon savcısı Öz hakkında şikayet

AA
Yeni Haber
İşçi Partisi, ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında, ''cumhuriyet savcılığı göreviyle bağdaşmayan uygulamaları'' ve ''görevini ihmal ve suistimal suçunu'' işlediği iddiasıyla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) şikayette bulundu.

İşçi Partisi'nin Öz hakkında yasal işlem yapılması talebini içeren dilekçesi, Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Özbey ve bazı partililer tarafından HSYK'ya verildi.

Özbey, burada yaptığı açıklamada, soruşturma kapsamında tutuklananların tutukluluk süreleri üzerinden uzun süre geçmesine rağmen, iddianamenin hazırlanamadığını ve dava açılamadığını ifade etti. Özbey, ''dava açmayı sağlayacak tek bir kanıtın bulunmadığını'' öne sürdü.

Savcı Öz'ün Ergenekon soruşturmasını Tuncay Güney'in 2 Mart 2001'de İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi'nde verdiği ifade ve teslim ettiği bazı uydurma belgelere dayandırdığını savunan Özbey, ''Yedi yıl önce dayanağı olmadığı saptanan Tuncay Güney'in ifadesi ve teslim ettiği belgeler, bugün nasıl olmaktadır da Türkiye'yi sarsan bir soruşturmasının kanıtı olarak kullanılmaktadır?'' dedi.

Tuncay Güney'in Fethullah Gülen'in özel kalem müdürüyken, 7 yıldır New York Institutes gibi CIA denetimindeki paravan kurumlarda görev yaptığını öne süren Özbey, ''Tuncay Güney, 8 yıl önce 2000 yılında CIA tarafından ele geçirilmiş, kendisine o zaman 10 yıllık ABD vizesi verilmiş, uydurma ifade vermesi sağlandıktan sonra ABD'ye yerleştirilmiştir'' iddiasında bulundu. ''Zekeriya Öz'ün tek dayanağının Güney'in yalan ve iftiraları olduğunu'' iddia eden Özbey, ''Savcı Öz, olmayan suçu üretmeye çalışmaktadır'' dedi.

Savcı Öz'ün halen tutuklu bulunan İP Genel Sekreteri Nusret Senem tarafından 11 Mart 2008 günü HSYK'ya şikayet edildiğini anımsatan Özbey, soruşturmanın Adalet Bakanlığı tarafından halen Yüksek Kurulun gündemine getirilmediğini belirtti. Özbey, ''Savcı Öz'ün 11 Mart'tan bu yana suçları artmıştır. Bu sebeple yeniden şikayet ediyoruz. Savcı Öz'ü hukuk dışı ve cumhuriyet savcılığı göreviyle bağdaşmayan uygulamaları ve görevini ihmal ve suistimal suçunu işlemeye devam etmesi nedeniyle Hakimler ve savcılar Yüksek Kurulu'na yeniden şikayet ediyoruz'' diye konuştu.

İP Hukuk Bürosu Başkanı Hüseyin Gökçearslan ise Ergenekon soruşturmasında Türkiye'nin en seçkin bilim adamlarının suçlandığını ifade ederek ''Bunlarla çete suçlaması yapıyorlar. Türkiye bugün büyük bir kuşatmayla karşı karşıyadır. Ergenekon çetesi emperyalizmin büyük kuşatmasına karşı Türkiye'nin savunmasının sekteye uğraması için yaratılmış bir tertiptir'' dedi.