kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Dünya Dans Günü ve Meriç!..

29 Nisan Dünya Dans Günü için Dünya Dansçısı, Devlet Sanatçısı Meriç Sümen yazıp yollamış bana.. Teşekkürlerimle sunuyorum.
Bale sanatının temel direklerinden; Dansçı, Koreograf ve Bale Yönetmeni İan Jorj Nover'in (1727-1810) doğum günü olan 29 Nisan, Uluslararası Tiyatro Enstitüsü'nün Dans Komitesi ve Unesco tarafından Dünya Dans Günü olarak ilan edilmiş olup 30 yıldır bütün ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Dans insanın kendisini en doğal şekilde anlatma aracıdır. İnsanın varolması ile birlikte dans da varolmuştur. Diğer sanat dallarından farklı olarak dans insanların ortak dilleridir ve onların "Barış ve Dostluk" içinde kaynaşmalarını sağlar.
Dansta duyup düşündüğümüz tüm hayallerimizi sembolleştirme imkânını buluruz. Bir tabiat şaheseri olan insan vücudu dansın estetik ölçüleri ile birleşince büyülü bir güzelliğe erişir.
Güzel sanatların en insanisi olan dansın eriştiği son büyülü aşama Bale'dir. Balenin en büyük özelliği edebiyatı, şiiri ve müziği sahnede görsel estetik boyutlara yansıtması ve duygu ile düşünceyi hareket diliyle ileten ilk ve tek sanat dalı olmasıdır. Bale sanatçısı da yüreğini, beynini, bedenini yani kısaca yaşamını baleye adayan kişidir.
Bu yıl Türk Balesinin 60'ıncı yılını da kutluyoruz.
Bilindiği üzere hükümetimiz 1947'de İngiliz Kraliyet balesinin kurucusu Dame Ninette De Valois'yı ülkemizde klasik bir bale okulunun kurulabilmesi için davet etti. Dame Ninette geldi, araştırmalar yaptı ve sonunda İstanbulYeşilköy'de ilk resmi bale okulu 28 öğrenci ile 1948'de açıldı. Böylece ülkemizde gerçek anlamda bale öğretimi bundan 60 yıl önce başlamış oldu. Yeşilköy bale okulu 1950'de Ankara'ya taşınarak Ankara Devlet Konservatuvarı'nın Bale bölümü oluşturuldu. Konservatuvar ilk mezunlarını 1956'da verdi. Ve ilk gösteriler yapıldı.
Bale temsilleri 1969 sonlarına kadar Devlet Tiyatroları bünyesinde devam etti. 1970'de ise Devlet Opera ve Balesi kuruldu.
1948'de başlayan müziğin, dansın, hareketin tutkunun, heyecanın ve aşkın şiirsel anlamı olan bale bugün beş ilde (Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin ve Antalya) senelerdir devam ediyor. Altıncı il Samsun da önümüzdeki sezon devreye girecek.
8-13 Eylül arasında ülkemizde ilk defa bir uluslararası Bale Yarışması'nın (1. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması) yapılacağını da memnuniyetle bildirmek istiyorum.
Bir yurtdışı seyahatinde bulunduğumdan dolayı bu yılkı Dünya Dans Gecemizde bulunamıyorum, üzgünüm.
60'ncı yılımız ve Dünya Dans Günümüz kutlu olsun.