kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyanın en büyük gözleri!

Yeni Haber
Yeni Zelanda'da geçen yıl şubat ayında yakalandıktan sonra dondurulan ve hakkında pek az şey bilinen dev kalamarın (mürekkep balığı) dünyadaki en büyük gözlere sahip olduğu açıklandı.

Bilim adamları, Yeni Zelanda ulusal müzesi Te Papa Tongarewa'da buzları çözdürülen kalamarın bozulmadan kalmış bir gözünün genişliğinin 27 santimetre ölçüldüğünü, bunun, gözünün bir tabaktan daha büyük olduğu anlamına geldiğini söylediler. Kalamarın gözünün merceğinin portakal büyüklüğünde olduğu da belirtildi.

* İŞTE DÜNYANIN EN BÜYÜK KALAMARI - GALERİ


Balığı inceleyen ekipte yer alan Auckland Teknoloji Üniversitesi'nden mürekkep balığı uzmanı Kat Bolstad, hayvanın gözü için "olağanüstü" yorumunu yaparak, bunun hayvanlar alemindeki en büyük göz olduğunu söyledi. Lund Üniversitesi'nde görevli İsveçli profesör Eric Warrant da "bunun, tarihte kayıtlı ve incelenen en büyük göz olduğunu" ifade ederek, "Portakal büyüklüğünde dev bir merceğe sahip ve avlandığı karanlık derinliklerde çok fazla ışık yakalıyor" dedi.

Antarktika'nın soğuk derinliklerinde yaşayan ve ilk kez 1925'te varlığı keşfedilen Mesonychoteuthis hamiltoni türü dev kalamar şubat 2007'de yakalanmıştı. Kalamarın cinsiyeti ise henüz bilinmiyor.Bu hayvanların, denizde 2 kilometre derinliğine inebildiği ve saldırgan avcılar oldukları biliniyor.