kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Tüm hastaneler özel sektöre devredilirse sorun çıkar mı?

Geçenlerde hayatımda ilk kez özel hastaneye gittim. Muayene oldum, tomografim çekildi. İşlemler 2 saatte bitti. Keşke Sağlık Bakanlığı tüm hastaneleri özel sektöre devretse. Ne dersiniz? Eda L./Adana

Özel sektörün sağlığa girmesi ve kamu hastalarının özel sağlık kurumlarından hizmet alabilmeleri, sağlıkta bazı alanlarda kaliteyi yükseltecektir. Okuyucumun da yaşadığı gibi daha rahat ve konforlu alanlarda, daha hızlı ve kolay hizmet verilebilmesi mümkün olacaktır. Rekabet ortamı hasta memnuniyetini önemli hale getirip, hasta talep ve beklentilerinin karşılanmasını sağlayacaktır. Sağlığa ayrılan ulusal kaynakların artmasına katkıda bulunacaktır. Yüksek ve yeni tıbbi teknolojinin ülkemize aktarılmasını hızlandıracaktır.

HERKES İÇİN BİR HAK!
Ama sağlık bütünüyle özel sektöre devredilemez. Sağlık, herkes için bir haktır. Sadece parası olanın yararlanabileceği bir meta haline gelmesi kabul edilemez. Ertelenmesi, ikame edilmesi mümkün olmayan ve hayati sonuçlar doğuran tıbbi desteğin, ihtiyacı olan herkese hakkaniyetle verilmesi, piyasa kuralları içinde mümkün olmaz. Sağlık hizmetini arz edenler ile talep edenler arasında, giderilmesi asla mümkün olmayan bir bilgi asimetrisi mevcuttur. Örneğin siz; gereksinimlerinize ve bütçenize göre bir otel veya restorandan alacağınız hizmetin sınırlarını kendiniz belirleyebilir, aldığınız hizmetin kalitesini ölçebilir ve bedelini öngörebilirsiniz.

DEVLET KURAL KOYMALI
Ama bir hastaneye ya da hekime başvurduğunuzda, ihtiyacınız olan hizmeti ve size çıkarılacak faturayı hiçbir şekilde tahmin edemezsiniz. Sağlıkta girdiler, faaliyetler ve çıktılar bilinebilir olmayıp, hekime ve kuruma tam bağımlılık vardır. Bilgi asimetrisinden kaynaklanabilecek suiistimalin önlenmesi, devletin müdahalesini gerekli kılar. Bu yapılmadığı taktirde, hastalar gereksiz tetkik ve müdahalelerle veya abartılı maliyetlerle yüzleşebilirler. Özel sektör, koruyucu sağlık hizmetlerine ilgi duymaz. Daha çok tanı, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine yönelir. Sağlık kurumları ve sağlık çalışanlarının dengeli dağılımının sağlanması, imkansız gibidir. Bu nedenle devlet; bizzat sağlık hizmeti sunarak, sağlık harcamalarını finanse ederek, sağlık kurumlarını denetleyerek, sağlıkla ilgili tüm kuralları koymalıdır.