kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güngör Pekşen

Ahırda başlayan deterjan imalatıyla 50 milyon dolarlık şirket yarattı

Anadol otomobilini satıp parasını sermaye yaparak bir besihanede sıvı deterjan imalatına başlayan Pekşen, 29 yılda 400 kişilik istihdama ve 50 milyon dolar ciroya ulaştı..
LEVENT Kimya'nın Başkanı Güngör Pekşen, 1948 Antalya doğumlu bir girişimci. Pekşen, şirketin temelini kardeşi Güngör Bey'le beraber 1979 yılında bir besihanede, diğer bir deyişle ahırda attı. Babası memur olan Pekşen, bir yağ şirketinde çalıştıktan sonra 1979 yılında şirketini kurdu. Taksitle aldığı Anadol marka otomobilini satıp parasını sermaye yaptı, elle karıştıran bir kazanda sıvı deterjan imalatına başladı. Yer olarak, besi işini bırakan arkadaşının ahırını seçen 2 kardeş, eski bir minibüsle köy köy dolaşıp deterjanları sattı.

RAKI ŞİŞESİNDE DETERJAN
İlk ambalajları da, eski rakı şişeleridir. Sıvı deterjanı, krem deterjan üretimi izler. Kendi imalatları dışında, benzin parasını çıkartmak için dışarıdan aldıkları sabun, ayçiçek yağı gibi ürünleri de pazarlarlar. Bu arada, çaydanlığın iç yüzeyindeki kireçleri temizlemek için ürün geliştirirler. Bu ürünün ortaya çıkmasının hikayesi de ilginç. Bir gün babasını ziyarete gelen Güngör Pekşen, babasını çaydanlık kirecini temizlerken görür. Babası bir taraftan da, "İki kimya mühendisi oğlum var, ben çaydanlık kireci temizliyorum" diye söylenmektedir. Bunun üzerine kireç temizliği yapan ürünü geliştiren Pekşen, "Bu ürün, işimizi sıçrattı" diyor.

RUSYA'DA FABRİKA KURDU
22 yıllık beraberlikten sonra 2001 krizi döneminde kardeşi ile yolları ayrılır. Rusya'da fabrika kurma kararına kardeşi karşı çıkınca, tek başına 2002 yılında Rusya'da deterjan fabrikasını faaliyete geçirir. 2004'de bebek bezi ve 2007'de kadın bağı sektörüne girer. Bugün 300'ü aşkın ürün üretiliyor. Güngör Pekşen'in 1979 yılında bir işçi ve bir Anadol parasıyla başlayan ticari yolculuğu 2008 yılında Türkiye'de 400 personele ve 50 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştı. Dubai'de de pazarlama işi yürütüyor.