kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Biraz medeni cesaret

Deli cesaret veya cüret, medeni cesaretten farklı bir kavram. Kitle psikolojisine uyup, kalabalıklar içinde, ölümü dahi göze alıp hedefe kilitlenmek başka, hakkını veya başkasının hakkını, icap ederse tek başına kalıp savunmak, tabuları yıkmaya çalışmak için düşüncelerini özgürce ifade etmek başka. Bu ikincisi, medeni cesaret ister.
Lider, yanlış yolda mı? "Bana ne?" demeyecek, konuşacaksınız.
Havada darbe kokusu mu var... sinmeyeceksiniz.
Veyahut, geçmişte darbe yapanların yargılanmasını engelleyen bir anayasa maddesi değişikliği mi söz konusu; hemen çark etmeyeceksiniz!
Özellikle politikacılarda "medeni cesaret" eksikliğini görüyorum. 1995'te, 12 Eylül darbesini yapan komuta heyetinin yargılanması için, geçici 15'inci maddenin değişmesi gerektiği konusunda partiler uzlaşma sağlamıştı. Buna rağmen, "çevreye rahatsızlık (!) vermemek" için mutabakattan cayıldı. Sadece, 12 Eylül dönemindeki kanunlar aleyhine "Anayasa Mahkemesi'ne gidilemez" hükmü geçici 15'inci maddeden çıkarılabildi. Darbeden 15 yıl geçmiş olmasına rağmen sergilenen bu cesaretsizliği biliyordum da, 12 Mart ve 12 Eylül döneminde sorgusuz sualsiz ordudan atılanlara özlük haklarının iadesi amacıyla CHP Edirne milletvekili Rasim Çakır'ın verdiği önergenin AK Parti tarafından desteklenmediğini, Umur Talu'nun makalesinde dün okudum. Çakır, daha önce AK Parti milletvekili Cevdet Erdöl'ün, YAŞ kararıyla ordudan atılanlara özlük haklarının ve itibarlarının iadesine ilişkin önergesini değiştirerek, 12 Mart ve 12 Eylül mağdurlarına uygulamak istediğini anlatmış Umur Talu'ya. Zaten, AK Parti de, YAŞ mağdurlarının durumunu düzeltecek o önergeden vazgeçmiş. Çünkü, CHP'li Çakır'a göre, Genelkurmay devreye girmiş.
Girmiştir. Demek ki, AK Parti'nin cesareti ancak Yüksek Askeri Şûra kararlarına şerh koymaya yetiyor.
Bu durumda "Ergenekon'da sonuna kadar gidilecek" vaadine inanabiliyor musunuz? "Ülkeyi germeyelim" gerekçesi cesaretsizliğin üstünü örtemiyor. Zaten her halükarda ülke geriliyor. Çünkü evrensel hukuk kuralları, o imtiyazlı adacığa ilişemiyor.