kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Taksim'de miting değil anma olabilir

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili olarak Türk-İş, DİSK ve KESK genel başkanlarını kabul etti.

Görüşme sonrasında açıklama yapan Erdoğan "Taksim'de anıta çelenk konulabilir. Ancak miting alanları bellidir. İşçiler yasal haklarını kullunmalı provakasyonlara izin vermemelidir" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise Taksim ile ilgili nihai kararın bugün verileceğini belirterek "Taksim'de miting değil anma olabilir" açıklamasında bulundu.

BAŞBAKAN SENDİKA TEMSİLCİLERİNİ AĞIRLADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili olarak Türk-İş, DİSK ve KESK genel başkanlarını kabul etti.

Erdoğan, TBMM'deki makamında, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile saat 10.45'de bir araya geldi.

Basına kapalı olarak yapılan görüşmeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı.

Bu arada, sendika temsilcilerinin bugün İstanbul'da yapacakları basın toplantısının ileri bir tarihe ertelendiği öğrenildi.


SENDİKALAR 1 MAYIS İÇİN HÜKÜMETLE YENİDEN MASAYA OTURACAK

TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanması konusunda hükümetle yeniden masaya oturacak. Sendika temsilcileri sabah saatlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik'le Meclis'te bir araya geldi. Sendikaların geri adım atarak, "Miting yerine anma olsun" talepleri yeniden değerlendirilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'deki makamında, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile görüştü. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı.

Erdoğan , 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanması konusunda sendikaların talebini dinledi. Başbakan Erdoğan'ın 15 dakika beklettiği sendika temsilcileriyle yaklaşık yarım saat görüşmesinin ardından Grup toplantısını yapmak üzere makam odasından ayrıldı. Toplantı sendika temsilcileri ve Bakan Çelik arasında bir süre devam etti. Toplantının ardından Bakan Çelik, sendika temsilcilerinin, "miting yerine anma" taleplerini değerlendireceklerini açıkladı.

Çelik toplantının ardında şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sendikalar, kendi görüşlerini sayın Başbakana arz ettiler. Sayın Başbakanımız da genel asayiş ve güvenle ilgili değerlendirmelerini sundu. Ve arkadaşlar görüşlerini ifade ettikten sonra biz kısa bir değerlendirme yapacağız. Grup konuşması nedeniyle sayın başbakanımız ayrıldı. Öyle tahmin ediyorum bugün nihai karar verilir. Sendikaların talebiyle bizim ülkede huzur, barış ve bugünün bir dayanışma günü olması konusundaki noktada bir uzlaşmanın hangi noktada olacağı konusunda bugün nihai bir açıklama yaparız."

Toplantıda bir miting talebinin gündeme gelmediğini kaydeden Bakan Çelik, "Miting talebi söz konusu değil. Sendikaların; "miting yapalımdan ziyade Taksim olayıyla ilgili belki bir anma, Taksim'e bir çelenk koyma gibi ama yönetici boyutuyla değil, daha geniş kitle olarak' şeklindeki taleplerini değerlendirip nihai açıklamayı bugün yaparız" dedi.

Çelik şöyle devam etti:

"Güven çok önemli. İstanbul'un Taksim'in konumu ortada, bu konuda herkesin sağduyulu olması gerektiği konusunda genel itibariyle konuşuldu ama nihai olarak sendikaların sayın Başbakanımıza sundukları talep ve teklifi bir değerlendirme zamanımız olmadığı için, onun üzerinde konuşuldu. O değerlendirmeyi bir yapalım. Taksim'le ilgili bir programları var, sundular, sundukları programı değerlendirip açıklama yapacağız."

"Farklı güzergahlardan gelip Taksim'de buluşacakları yolunda açıklamalar var?" şeklindeki bir soruya Bakan Çelik, "Son kez söylüyorum. Sendikaların bir talebi var. Yani 1 Mayıs'la ilgili talepleri alındı. Bir değerlendirme yapılıp açıklaması yapılacak" yanıtını verdi.

Kumlu ise Taksim'de miting konusunu Başbakanın değerlendireceğini söyleyerek, açıklamanın daha sonra yapılacağını belirtti.

HAK-İŞ'DEN "1 MAYIS'DA GERİLİM OLMASIN" MESAJI

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu Türkiye'nin yeni bir gerilime sürüklenmemesi için Taksim "sevdasından" vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, "1 Mayıs, siyasi çıkar sağlama zemini değildir" dedi. Uslu, Türk-İş, DİSK ve KESK'in 1 Mayıs konusunda Hak-İş'i dışlamasını ise anlamlandıramadıklarını söyledi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu yaptığı basın toplantısında Hak-İş'in 1 Mayıs programına yönelik bilgiler verdi. Hak-iş olarak 1 Mayıs'ı, barış ve demokrasi sloganı ile Ankara Tandoğan Meydanı'nda kutlayacaklarını anlatan Uslu, ilk olarak 700 işçinin iş kıyafetlerini giyerek Anıtkabir'i ziyaret edeceğini anlattı. Türkiye'nin şu günlerde barış ve demokrasiye ihtiyacı olduğunu söyleyen Uslu, Türkiye'nin gerilim ve çatışma ortamına çekildiğini söyledi. Hak-İş olarak barış ve demokrasi sloganı ile 1 Mayıs'ı kutlayacaklarını söyleyen Uslu, barış ve demokrasinin Türkiye için çok önemli iki değer olduğunu söyledi. 1 Mayıs kutlamalarının Türkiye'nin önde gelen gerilim odaklarından biri haline getirilmeye çalışıldığını ifade eden Uslu, 1 Mayıs ile ilgili olarak konfederasyonlar ile işbirliğini önem verdiklerini söyledi. Uslu, diğer konfederasyonların ise İstanbul daha sonra da Ankara'da yaptıkları toplantılarda Hak-İş'e yer vermediklerini belirterek, "Bunun amacı nedir bilmiyoruz, anlamlandıramıyoruz. Fakat bu ayrılıkçı tutumu hiç de umursamadığımızı da söylemek istiyorum" dedi.

TÜRKİYE'Yİ YENİ GERİLİME SÜRÜKLEMEYİN

Uslu, 1 Mayıs'ın birlik ve beraberlik günü olması gerektiğine işaret ederken, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması ısrarına anlam veremediğini kaydetti. Uslu, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanma ısrarı 1 Mayıs'a ve işçilere haksızlıktır. Nostaljik takılmak adına Türkiye'yi yeni bir gerilime sürüklemek doğru değildir" dedi. Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunda "Ankara başkenttir" denilerek karşı çıkıldığını anımsatan Uslu, "Konu 1 Mayıs olunca Taksim tutkusunun ortaya çıkmasını anlamlandırmakta zorluk çekiyoruz. 1 Mayıs, siyasi çıkar sağlama zemini değildir. Sağ-sol renklerin olduğu bir zemin oluşturmak 1 Mayıs'ı kategorize eder. Bölünmüşlük işçi hareketine yarar getirmez" dedi. 1 Mayıs'da verilecek mesajın önem taşıdığına işaret eden Uslu, 1 Mayıs'ı belli bir mekana hapsetmemek gerektiği mesajını verdi.

HÜKÜMETİ YADIRGIYORUZ

Genel Başkan Uslu, 1 Mayıs'ın tatil yapılmaması konusuna da değinirken, hükümetin bu tutumunu yadırgadığını söyledi. 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü ilan edilmesinden memnuniyet duyduklarını söyleyen Uslu, 1 Mayıs'ın tatil yapılmamasını ise düşündürücü bulduğunu söyledi. Uslu, "1 Mayıs'ı kutlamak isteyenlerin mesaileri varken nasıl kutlayacak. Hükümetin bu tutumunu yadırgıyoruz" dedi. 1 Mayıs'ın tatil edilmeme sebebi olarak gösterilen sebeplerini gerçekçi olmadığını ifade eden Uslu, çıkarılan maliyet hesabını ise "evlere şenlik" olarak değerlendirdi. Uslu, 1 Mayıs'ın tatil olması için ısrarlarını sürdüreceklerini söyledi.

BAŞBAKANI KİM İKNA ETTİ?

Uslu, 17 Şubat 2008'de Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile beraber Başbakan Recep Teyyip Erdoğan ile görüştüklerini anlattı. Uslu, Başbakan'ın önerileri doğrultusunda 1 Mayıs'ın tatil olması içi çalışma başlatacağını açıkladığını söyleyen Uslu, "Son derece olumlu yaklaştı. Fakat daha sonra da ne oldu da vazgeçildi? Başbakan kim tarafından ikna edildi" dedi.

AJANSLAR