kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Kaldırımcı

'Enflasyona direnen mercek altına alınacak, vakıfların kamu imtiyazı kalkacak'

ANKARA HAZAL ATEŞ
"Enflasyona direnen bazı sektörler incelenecek" diyen Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, kamu içinde yardımlaşma ve vakıf benzeri kuruluşların rekabete aykırı davranışlarının da önümüzdeki dönemde ortadan kaldırılacağını söyledi..
Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, enflasyona direnen sektörleri mercek altına alacaklarını, OYAK ve benzeri vakıflara sağlanan rekabete aykırı kamu avantajlarının kalkacağını söyledi. Kaldırımcı, "Bazı gruplar, kamu imkanlarını şimdiye kadar olduğu gibi gelecek dönemde bu kadar rahat kullanamayacak" dedi. Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile Ankara'da yaptığı sohbet toplantısında şu önemli mesajları verdi:

OYAK ÖRNEĞİ
KAMU AVANTAJLARINA SON: Rekabete aykırı kamu avantajları önümüzdeki dönemde kalkacak. Kamu içinde yardımlaşma, vakıf benzeri kuruluşların rekabete aykırı durumları bir vaka. Bazı gruplar kamu imkanlarını şimdiye kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde bu kadar rahat kullanmayacak. Ya kamu otoritesi ya siyasi irade müdahale edecek ya da kamuoyu böyle bir yapı ve işleyişi artık uygun görmeyecek. Toplumsal tepki olacaktır. OYAK ve benzeri kuruluşlara sağlanan avantajların rekabete aykırı olup olmadığı konusunda sivil toplum ve politik irade uzlaşmalı.

HUKUKİ ZEMİN YOK: Bu kuruluşların rekabeti engellediği dolayısıyla etkilerinin azaltılması yönünde hukuken işlem yapmaya imkan verecek bir hukuki zemin yok. Hukuki zeminin olmaması bunun tartışılmaması, bu yapının rekabetçi anlayışa uygun olduğu anlamına gelmiyor.

ENFLASYON İNCELEMESİ: Enflasyona direnen bazı sektörler ve pazarlar var. Şikayetlerden çok resen incelemelere yöneleceğiz. Merkez Bankası ile işbirliğine gideceğiz. Enflasyona direnen, maliyetlerin yüksek olduğu, dolayısıyla fiyatların da beklenenin üzerinde arttığı sektörlere, ürün pazarlarına dönük önümüzdeki dönemde kurumumuz bünyesinde sistematik çalışmalar yapılacak.

PİRİNÇ MERCEK ALTINDA: Şüphesiz olan biten her şeyin farkındayız. Ama biz durduk yerde ani çıkışlar, ani inişler için müdahil olmak gibi bir acelecilik içinde olamayız. Pirinç ve diğer gıda dolayısıyla da son zamanlarda kurumumuzda yoğun bir mesai sarfedilmektedir, bunu söyleyebilirim. Ama alan hayli geniş.

PİŞMAN OLANA CEZA YOK: Bundan sonraki süreçte, açtığımız soruşturmalarda, hatta soruşturma açmadan önce gelip birileri 'Biz yaptık, durum şudur şudur' derse, itiraf ederse, ihbar ederse esas bunlar yararlanacak. Ama soruşturma sürecinde de işbirliği yaparsa, soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi bakımından bunlar cezanın belirlenmesinde etkili olacak. Çıkaracağımız bir yönetmelik bunu öngörüyor. Cezanın miktarını belirlemede bir kısım kriterler olacak.