kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Rengim Gökmen

Mafya kursuyla yetişen o şef ben değilim

Sadık GÜLEÇ HABER MERKEZİ
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, sanatçı Ünal Algın'ın "Huysuz Şefler" yazısında bahsettiği "İtalyan mafyasının kurslarıyla yetişen kabadayı kılıklı şef"in kendisi olmadığını söyledi..
İnternette Türkiye'deki orkestra şefleri üzerine yazdığı "Huysuz Şefler" başlıklı yazı dizisinde "Köy ağası gibi yaşayan, İtalyan mafyasının kurslarıyla yetişen kabadayı kılıklı şef" diyen Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Ünal Algın'a kendi genel müdüründen cevap geldi. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, "O şef ben değilim" derken, Algın eleştirilerini sürdürdü.

YAZIYI GÜLEREK OKUDUM
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, şeflere yönelik yazılan yazıyı okuduğunu belirterek "Burada kastedilen ben değilim"diye konuştu. Rengim Gökmen, Algın'ın yazısında değindiği eleştirilere şu cevabı verdi: "Yazıyı daha önce okumuştum. Gülüp geçtim, çok komik ve çok eğlendim. Dünyada insanlar aptal mı ki, şeflere büyük paralar veriyorlar. Orkestra şefi olmadan işini götüren bir orkestra var mı? Ben bu yazıdan çok eğlendim ve mutlu oldum. Bunu söyleyebilirim. Eğer orkestra şefi olmadan bir orkestra ya da opera kendini yönetebiliyorsa, bu bizim için mutluluk verici olur. Orkestra şefi orada sadece sopa sallayan biri değil, orkestranın yorum birliğini sağlayan, yorum anlayışını sağlayan kişidir." Rengim Gökmen "Yazıda, 'kişisel eleştiri değil' deniyor. Ama belirli bir kişi kastediliyor. Kastedilen ben değilim. Ünal Algın benim çocukluğumdan beri tanıdığım bir kişidir. Haliyle insanlar merak edip, ben olup olmadığımı soruyor" dedi. Devlet Opera ve Balesi'nde uzun süre genel müdür danışmanlığı ve genel koordinatörlük de yapan Ünal Algın, eleştirilerinin "genel olduğu kadar kişisel olduğunu" da kabul ediyor. Algın, yazıda anlatılan kişi hakkında ise şöyle diyor: "Tabii ki bu eleştirinin yöneltildiği belli bir kişi var. Ama tek başına bu kişi sivrilmiş değil ki. Ona çanak tutan yöneticiler de var bunun altında. O erki onun eline veren siyasi iktidar da var. Siyasi iktidarın atadığı yöneticiler de var. Belli bir yaşa gelmiş bir adam olarak, 'aman onu demek istemedim' filan diyecek değilim. Ben bir iğne batırdım. Çuvaldız da elimde. Biraz da onlardan bir yanıt gelsin." Yazıda bahsedilen kişilerin yurtdışına giderek katıldıkları kurslardan şeflik belgesi aldığını söyleyen Algın adres de gösteriyor: "Franco Ferrara'nın kursuna siz de gitseydiniz şef olurdunuz. Bu kadar ucuz değil bu iş. Şimdi şeflerden 'kardeşim ne demek istiyorsun' diye bir cevap bekliyorum. Orkestradakiler sanki şefin tebaası. Bunlar, 'biz harikalar yaratıyoruz' diye düşünüyorlar. Bakalım biri çıksın da 'bana mı söyledin' diye konuşsun."

AYKAL DA AYNI KURSTAN
Türkiye'de daha önce Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nı yöneten Rengim Gökmen'in, İtalya'da Franco Ferrara'nın öğrencisi olduğu biliniyor. Yine ünlü şeflerden Gürer Aykal ve Emin Güven Yaşlıçam da Franco Ferrara'dan ders aldılar.
Haberin fotoğrafları