kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Boyum daha ne kadar uzayabilir?

17 yaşında bir genç kızım. Boyum 153 cm. Boyum daha ne kadar uzar sizce? Daha fazla uzayıp uzamayacağım kesin olarak belli olur mu? Kısa kalmamak için tedavi görebilir miyim? Songül T./İzmir

Her insan kendine özeldir ve kendi şartları içinde değerlendirilmelidir. Bu yüzden birine 'boyun şu kadar olacak' demek doğru değildir sevgili genç okurum. Buna karşın, genel kurallardan bahsederek yaklaşık bir tahminde bulunulabilir. Her ülke ve coğrafya için çocukluktan yetişkinliğe geçme ve büyüme-gelişme zamanı ile özellikleri farklıdır. Bu; iklimden, genetik özelliklerden ya da sosyo-ekonomik düzeye bağlı beslenme farklılıklarından kaynaklanır. Kızlarda buluğ çağı öncesi bedensel ilk farklılaşmalar ortalama 10, erkeklerde ise 12 yaş civarında başlar. Ergenlik çağının başında, ergenin boyu yetişkinken alacağı boyun yüzde 80'ine ulaşmıştır. İlk adet kızlarda ortalama 12.4 yaşında görülür. Kızlarda ilk adet kanamasından sonra ortalama 6 santimetre kadar boy büyümesi olur. Boy büyümesi kızlarda 16-18 yaşlarında, erkeklerde ise 18-20 yaşlarında durmaktadır. 1.50'nin altındaki boylar için tedavi uygulanıyor. Bir metabolizma uzmanına başvurabilirsin.

Sağlıkla ilgili sorularınızı SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.