kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Atatürk makyajını eleştirenler önce gidip filmi izlesin

DENİZ AYYILDIZ - GÜNAYDIN
'Sarı Zeybek' filmi için Sümer Ezgü'ye yaptığı Atatürk makyajı eleştirilen 27 yıllık makyaj uzmanı Derya Ergün: Resme bakarak böyle bir makyajı eleştirmek bilgisizliktir..
19Mayıs'ta gösterime girecek 'Sarı Zeybek' filminde Sümer Ezgü'ye Atatürk makyajı yapan Derya Ergün ve Ahsen Gülkaya kendilerine yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. İkiliden Derya Ergün "Bazı gazeteci arkadaşlar sadece resimlere bakarak Sümer Bey'i Atatürk'e benzetemediğimizi iddia ettiler. Ama en güzel yanıtı filmi izleyince alacaklar" dedi. 'Ben Nye' adlı atölyelerinde profesyonel makyaj eğitimi de vermeye başlayan Ergün ve Gülkaya, bir ekip kurmak istiyor.

* Derya Bey ne kadar zamandır bu işi yapıyorsunuz?
27 yıldır... İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde başladım. Sinema-televizyonla devam ettim.

* Eğitiminizi nerede aldınız?
Ankara Devlet Konservatuvarı'nı bitirdim. O zamanlar profesyonel makyaj bölümü vardı. Ama şu anda okullarda sadece ders olarak okutuluyor.

* Hangi filmlerin makyajını yaptınız şimdiye kadar?
Sayamayacağım kadar çok. Ama en son çalıştıklarım 'Eve Giden Yol' 'Hacivat Karagöz' 'Mavi Gözlü Dev' ve 'Sarı Zeybek'...

* En çok hangi filmin makyajını yaparken zorlandınız?
Zorlanmak değil de en titizlenerek çalıştığımız 'Sarı Zeybek' filminde Sümer Ezgü'ye yaptığımız Atatürk makyajı oldu. Herkese nasip olacak bir şey değil. Çalışma çok uzun sürdü. Bir aylık bir ön çalışmamız oldu. Malzemeleri de yurtdışından getirttik.

* Bu ön çalışmayı biraz daha ayrıntılı anlatabilir misiniz?
Önce Sümer Ezgü'nün yüzünün kalıbını çıkardık. Daha sonra Atatürk'ün resimlerine bakarak üzerinde kille çalıştık. Alın, çene ve burun bölümlere ayrıldı. Ve tekrar kalıplara alındı.

* Uygulama ne kadar sürdü?
Yaklaşık 4-5 saat kadar sürdü.

* Sümer Bey'i Atatürk'e benzetemediğiniz konusunda eleştiriler çıktı basında...
Filmi izleyenler zaten ne kadar benzeyip benzemediğini görecekler. Biz bu makyajı sinema filmi için yaptık. Eleştirenler ise sadece fotoğraflara bakarak yorum yaptılar. Alelade bir resme bakarak benzeyip benzemediğine karar veremezsiniz. Bu sanırım arkadaşların bilgi eksikliğinden kaynaklandı. Karakteristik bir makyaj yapıyorsanız, resmi belli bir açıdan çekmeniz gerekir. Ve resimler de mutlaka artistik olmalı...

* Şu anda üzerinde çalıştığınız bir film var mı?
Bir Atatürk projesi daha var önümüzde. Bu da sinema filmi olacak. Ama kimin oynayacağını bilmiyoruz. İkinci bir Atatürk projesinde yine bizi tercih ettiklerine göre demek ki bizim çalışmamızda bir problem yok.
Haberin fotoğrafları