kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Büyüdüğünü zanneden kızıma nasıl yemek yediririm?

Kızım artık 16 yaşında. Onun yavaş yavaş benim kontrolümden çıktığını fark ediyorum. Artık yediklerini-içtiklerini bile denetleyemiyorum. Bu dönemde onu, üstüne gitmeden nasıl bir beslenme şekline yönlendirmeliyim? Nurbanu K./Antalya

Öncelikle şunu söylemek isterim ki; kızınız için özellikle dikkat etmeniz gereken konuların başında, uzayan boyla birlikte artan kalsiyum ihtiyacı gelmektedir. Bu yaştaki bir kız çocuğu yaklaşık 1.5 gram kalsiyum almalıdır ki; bu da yaklaşık bir litre süt demektir. Ancak kızınız hassas bir dönemden geçiyor. Dünya nüfusunun yüzde 19'unu oluşturan ergenlik çağında, bir milyar iki yüz milyon genç var. Bu gençler; sadece büyüme ve gelişmelerini değil, yetişkinliklerini de etkileyecek bir dizi ciddi beslenme problemi ile yüz yüze kalıyorlar. Ergenlik döneminde fiziksel, psikolojik ve bilişsel gelişme o denli yoğundur ki; yetişkinlikteki kilonun yarısı, boyun yüzde 20'si ve kemiklerin yarısı bu zamanda kazanılır. Kalori ile protein ihtiyacı ise en yüksek seviyededir.

SORUNLARI ORTAKTIR
Bu dönemde çocuklar;

* Zayıf olabilmek adına, eksik beslenmeye kalkışabilirler.

* Demir eksikliği ve anemi yaygındır.

* İyot, A vitamini, kalsiyum, çinko ve folik asit gibi maddeler içeren birtakım spesifik gıdaların eksikliğiyle karşı karşıya kalabilirler.

* Şişmanlık; onların en çok karşılaşacağı sorundur. Bunlara karşın şimdiden önleminizi alın ve ona sorumluluk vermekten çekinmeyin.