kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstanbul'da yemek turizmi

Food&Wine dergisi yeme-içme turizminde gidilecek en iyi 10 şehri seçti. İstanbul'un üçüncü sırada yer aldığı listede, şehrin en popüler mekânlarına da yer verildi..
Eskiden tatil destinasyonu seçilirken, plaj, deniz, hava durumu gibi etkenler rol oynardı. Kayak turizmi ya da deniz turizmi patlaması vardı. Oysa günümüzde bunların yanına bir de yeme-içme turizmi, hatta şarap turizmi eklendi. Bugün dünyanın birçok farklı noktasında düzenlenen gastronomi fuarlarına sadece restoran sahipleri değil, lezzetli yemek yemek isteyenler de katılıyor. Bir şehre ya da ülkeye gitmeden önce gidilmesi gereken yerler listesine sadece müze ve tarihi binalar değil, restoran, kafe ve gece kulüpleri de yazılıyor. Food&Wine dergisi de dünyada yeme-içme konusunda en iyi restoranlara sahip 10 şehri belirledi. Çin'in başkenti Pekin'in birinci olduğu listede Meksika ikinci sırada yer alırken, İstanbul; Los Angeles, Atina, Boston gibi önemli rakipleri geride bırakarak üçüncü sırada yer alıyor. Dergi İstanbul'da gidilmesi için bazı restoranları da adres gösteriyor. Mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Boğaziçi Borsa Lokantası, Karaköy Güllüoğlu, Köşebaşı, Mikla, Müzedechanga, Subaşı ve Vogue da var. Restoranların yanında ufak işaretlerle restoranlar hakkında bilgi de veriliyor. Köşebaşı et lokantası için 'klasik' tanımı yapılırken, Vogue, Müzedechanga, Boğaziçi Borsa Lokantası ve Mikla için 'popüler mekân' deniliyor. Food&Wine restoranlarla ilgili ipuçları da veriyor. Örneğin Müzedechanga'nın çok iyi kokteylleri olduğu söyleniyor ve burada özellikle bergamutlu kokteyl içmeyi öneriyor. Boğaz manzarasını seyredebilmek içinse cam kenarında bir masa ayırtmak gerektiğine değiniyor.

BORSA'DA KEÇİ PEYNİRİ
Boğaziçi Borsa Lokantası'nın çok lezzetli yöresel yemekler yaptığına değinen dergi, keçi peynirini ve kurutulmuş kırmızı biberini de övüyor. Geniş mönüsü ve şık dekorasyonu ile listeye girmeyi başaran Vogue'un 200 çeşit şarap listesi olduğunun altı çiziliyor. Dergi Vogue'da crispy somon roll yemeyi tavsiye ediyor; Karaköy Güllüoğlu'nda ise fıstıklı baklavayı... Su böreğini Türk usulü lazanya olarak tanımlayan dergi, "Böreğinizi paket alın ve Haliç'ten camileri seyrederek yiyin," diyor. Köşebaşı içinse 'İstanbul'un ilk şık kebapçısı' tanımını yapıyor.

Food&Wine
tarafından seçilen en
iyi 10 yemek şehri
1 Pekin
2 Meksiko City
3 İstanbul
4 Toronto
5 Los Angeles
6 Atina
7 Boston
8 Saint Petersburg
9 Tel Aviv
10 Santiago
Haberin fotoğrafları