kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Korsan müziğe çözüm öğrencilerden

Yeni Haber
Erzincan'da öğrenciler tarafından hazırlanan 'Haydinle' reklamlı müzik projesi ile korsan müziğin önüne geçilecek.

Öğrenciler, hazırladıkları proje ile hem sanatçıların emeklerinin boşa gitmeyeceğini, devletin vergi zararına uğramayacağını hem de vatandaşların ücretsiz olarak yasal yollardan müzik dinleyebileceklerini söyledi.

TÜBİTAK ve Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB)'nın ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen bölge proje yarışmasına büyük başarı elde eden İMKB Nevzat Ayaz Fen Lisesi öğrencileri Vahdet Ozan Aydın ve Ertan Sarsılmaz, sanatçıların haklarını korumak için 'HayDinle' adlı proje üretti.

Projede, sanatçının aldığı reklamlarla para kazanması, devletin yıllık 200 bin dolar vergi elde etmesi ve insanların bedava müzik dinleyebilmelerine olanak sağlanıyor. 15-17 Nisan 2008 tarihleri arasında Erzurum'da TÜBİTAK ve BİDEB ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen bölge proje yarışmasında birinci olan 'Haydinle' reklâmlı müzik projesi, Ankara'da yapılacak olan yarışmada bölgeyi temsil edecek.

Korsansız müzik, kazançlı yaşam parolasıyla hazırlanan Haydinle reklamlı müzik projesinin bilgisayar üzerinde çalışmasından bahseden projeyi hazırlayan öğrencilerden Vahdet Ozan Aydın (17), "Hazırladığımız proje TÜBİTAK ve BİDEB Ortaöğretim Öğrencileri arasında düzenlenen bölge proje yarışmasında birinci oldu, şimdi projenin son durumunu gözden geçiriyor ve Türkiye birincisi olmayı hedefliyoruz" dedi.

Haydinle reklâmlı müzik projesi ile devletin yaklaşık 200 bin dolar zarardan kurtulabileceğini söyleyen Ertan Sarsılmaz (17) ise, "Bizim projeyi hazırlamaktaki amacımız korsanın önüne geçmektir. Korsanı tam olarak engelleyemeyiz ama insanları projemiz ile korsandan vazgeçirebiliriz. Vatandaş yine müziği bedava dinleyecek ama yasal yollardan. Hem sanatçı kazanacak hem de devletimiz yılda 200 bin dolar vergiyi kayıp etmemiş olacak" diye konuştu.

Kimsenin hakkının gasp edilmemesi için böyle bir proje hazırladıklarını ve 2 öğrencinin bu projeyi tamamlamak için yaklaşık 6 aylık çalışma yürüttüğünü söyleyen Proje koordinatör Öğretmeni Tamer Demir de, "Son dönemlerde ülke genelinde özellikle sanatçılar korsan müzik nedeniyle birçok sıkıntı yaşıyor ve bu durumu sık sık gündeme getiriyorlar. Bunu gören öğrencilerimiz tarafından korsana karşı bir proje üretme talebi geldi. Bu kapsamda 2 öğrencimiz ile birlikte yaklaşık 6 aylık bir çalışma yürüterek hem sanatçıyı, hem devleti hem de vatandaşların memnun olacakları bir projeyi ortaya çıkarttık" şeklinde konuştu.

Hazırlanan proje ile sanatçının hakkının sanatçıya, devletin hakkının ise devlete verilebileceğini belirten Demir, "Haydinle reklamlı müzik projesi ile hem sanatçı kazanacak, hem devlet kazanacak hem de vatandaş ücretsiz olarak yine müzik dinleyebilecek" diye sözlerini tamamladı.

Proje şöyle: "Öğrenciler bilgisayar yazılımı sayesinde hazırlamış oldukları arayüzde klip ile birlikte yayınlanmak üzere 3 türlü reklam olanağı sağlıyor. Sanatçı da sitelere vereceği arayüze sponsor veya reklam alarak vatandaşın beğenisine sunuyor. Klibi izlemek isteyen vatandaş reklamı izledikten sonra klip veya ses dosyasını ücretsiz dinleyebiliyor.

Böylece hem sanatçı aldığı reklamlardan dolayı mağdur olmuyor hem vatandaş ücretsiz müzik dinliyor hem de devlet vergisini almış oluyor."

(CİHAN)