kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Periyodik bakım şart... Düzenli olarak periyodik bakım yaptırdıktan sonra mevsim koşullarına göre araca ayrı bir bakım yaptırılması gerekmez. Ama kışın zor koşullarından sonra zarar görme ihtimali olan bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.

Hem otonuzu hem kendinizi uzun tatil yolculuğuna hazırlayın

22.04.2008
Otomobilinizin, kışın zorlu koşullarından sonra zarar görme ihtimali olan bazı noktalarına özellikle dikkat edin, eksikliklerini giderin. Yolculuk öncesinde yağlı yiyeceklerden uzak durun en az iki saatte bir mola verin..
İLİŞKİLİ HABERLER
Hem otonuzu hem kendinizi uzun tatil yolculuğuna hazırlayın
Bakım ve kontrolleri yaz ve kış diye ayırmak doğru değil. Düzenli olarak periyodik bakım yaptırdıktan sonra mevsim koşullarına göre araca ayrı bir bakım yaptırılması gerekmez. Ancak kışın zorlu koşullarından sonra zarar görme ihtimali olan bazı noktalara özellikle dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca, yazın uzun tatil yolculuklarının da yapılacağı hesaba katılırsa, bakım ve kontrollerin önemi daha da artar.

MOTOR YAĞI: Otomobilin motor yağ seviyesi ve yağın durumu mutlaka kontrol edilmeli. Yağ çubuğundaki yağ seviyesi, minimum ile maksimum çizgisi arasında bulunmalı. Eğer seviye minimum çizgisinin altındaysa, motorun üstündeki yağ kapağından, gerekli miktarda motor yağı ilave edilmeli.

LASTİKLER: Uzun yolda otomobil yüksek hızlara çıkacağı ve daha yüklü olacağı için lastik basınçlarının fabrikanın önerdiği düzeye çıkarılması gerekir. Birçok otomobilin sürücü kapısında ya da bagajda lastiklere hangi yükte ne kadar hava basılacağı belirtilmiştir.

FREN SİSTEMİ: Fren hidroliğinin seviyesi de minimum ile maksimum arasında olmalı. Eğer seviye minimumu gösteriyorsa, aynı marka hidrolik sıvısıyla takviye yapılmalı. Ayrıca balataların da kontrol edilmesinde fayda var. Çünkü tatil yolculuklarında otomobiller normaldan daha yüklü olduğu için, frenlere daha çok yük biner. Kampanalı sistemlerde arka balataların durumunu anlamak için otomobilin el frenini çekip yokuş aşağı bırakabilirsiniz. Eğer otomobil hareket ederse balataların değiştirilmesi uygun olur.

HAVA FİLTRESİ:
Hava filtreleri tozlu yollarda daha çabuk kirlenir. Yola çıkmadan önce, hava filtrelerinin kontrol edilip kirliyse mutlaka değiştirilmesi gerekir. Kirli hava filtresi motor performansını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda yakıt tüketimini yüzde 15 oranında artırır.

KAYIŞLAR: Alternatörü, motordan aldığı tahrikle çalıştıran V kayışının gerginliği kontrol edilmelidir. Kayışın orta kısmına parmakla sıkıca bastırıldığında V kayışı 1.5 santimden fazla esniyorsa değiştirilmesi gerekir.
Haberin fotoğrafları