kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İlk kez SABAH'a kapılarını açan Sınav Merkezi'ni Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci tanıttı.

Gönüllü mahkûmlar

Pervin KAPLAN HABER MERKEZİ
OKS ve SBS sorularının hazırlandığı ve basıldığı Sınav Merkezi'nin kapıları ilk kez SABAH için açıldı. Matbaa işçileri bu yıl iki sınavın aynı döneme denk gelmesi nedeni ile 34 gün kapalı kalacak..
Ne iş yaptıklarını yalnızca eşleri biliyor, akrabaları ve arkadaşları onları "büro memuru" sanıyor. Oysa onlar bu yıl sayıları 915 bini aşkın ilköğretim öğrencisinin geleceğini belirleyecek Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın (OKS) ve yaklaşık 2 milyon öğrencinin ilk kez bu yıl gireceği Seviye Belirleme Sınavları'nın (SBS) sorularını hazırlıyorlar. 50 kişiler. Sınavların güvenliği ve "sorulara ulaşmak isteyenler" yüzünden kimlikleri gizli tutuluyor. Bu ekibin hazırladığı soruları basan matbaanın çalışanları bu yılki iki sınav yüzünden 34 gün kilitli kalacak, dış dünya ile tamamen bağlantıları kesilecek. Tıpkı geçen yıllardaki gibi trafik kazası geçiren çocuğunun ya da kaybettiği yakınının haberini ancak sınavlar başladıktan 1 saat sonra dışarıya çıkabildiklerinde öğrenecekler. Hastalandıklarında doktoru güvenlik görevlileri getirecek. Hastaneye güvenlik görevlileri ve yöneticileri nezaretinde kaldırılacak, yatmaları gerektiğinde mahkûm odalarında kalacak, ev istirahati verilenler "sınavın güvenliği için" matbaadaki yatakhaneye geri getirilecekler.

SANAL DUVAR ÇEVİRİYOR
Bu ekip Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Müdürlüğü'nün çalışanları. Ankara'nın 32 kilometre uzaklığındaki bir köydeki binadalar. Merkezin bulunduğu 18 bin metrekarelik alan güvenlik telleri, kameralar ve sanal duvar ile çevrili. Çalışanlar yalnızca kendi birimlerini açan güvenlik kartlarına sahip, cevap kâğıtlarının okunduğu bölüme ancak retina taraması ile girilebiliyor. Sorular matbaaya geçtiği anda ise bina çevresinde devreye giren sistem ile tüm cep telefonları ve çağrı cihazları çalışmaz hale getiriliyor. Temizlik görevlileri de dahil herhangi birinin 1., 2. ve 3. dereceden bir yakını sınavlara girecekse başka bölüme gönderiliyorlar. Soru Teknikleri Geliştirme Bölümü'nde Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin hazırladığı ve öğretim üyelerinin son kontrolleri yaptıkları sorular Soru Bankası'na gönderiliyor. Ünitelere göre ayrılan sorular elektronik olarak rasgele seçilerek, baskıya gönderiliyor.
Haberin fotoğrafları