kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Karzai'ye suikast girişimi

Yeni Haber
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Kabil'de resmi bir tören sırasındaki suikast girişiminden yara almadan kurtuldu.

Kabil'de, 1992'de komünist hükümetin yıkılmasıyla Sovyet işgalinin sona ermesinin yıl dönümü törenleri sırasında Taliban militanlarının tüfek ve RPG ile düzenlediği saldırıda, aralarında 2 milletvekilinin de bulunduğu yaralanan siviller olduğu bildirildi.

Yaralı milletvekillerinin kimlikleri henüz açıklanmazken, törene katılan hükümet üyeleri, diplomatlar ve ülkedeki uluslararası gücün temsilcilerinden yaralanan olmadığı kaydedildi.

Devlet başkanlığı sarayı yakınındaki tören yerine açılan ateş üzerine olay yerinden uzaklaştırılan Karzai ve diğer üst düzey yetkililer ve diplomatlardan yaralanan olmadığı ilk önce savunma bakanlığı tarafından açıklandı.

Ardından devlet başkanlığı sarayı da Karzai, bütün kabine üyeleri ve yabancı diplomatların güvende ve iyi olduklarını, olayda iki milletvekilinin yaralandığını bildirdi.

Afganistan'da görev yapan NATO komutasındaki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü'nün (ISAF) bir sözcüsü de uluslararası gücün komutanı Amerikalı General Dan McNeill'in de törene katılanlar arasında bulunduğunu, durumunun iyi olduğunu açıkladı.

Bir polis yetkilisi, açılan ateşte 2 milletvekili dışında yaralanan siviller olduğunu söyledi, ancak sayı vermedi.

Bölgedeki bir Reuters muhabiri, yaralı 4 sivil gördüğünü aktardı.Reuters muhabiri, ateşin tören alanının birkaç yüz metre uzağından bir binadan açıldığını tahmin ettiğini kaydetti.

TALİBAN SORUMLULUĞU ÜSTLENDİ

Öte yandan olayın ardından bir Taliban sözcüsü, saldırının sorumluluğunu üstlenerek, "Karzai'ye ateş açılan bölgede militanlarının olduğunu" söyledi.

Taliban sözcüsü, telefonla yaptığı açıklamada, militanlarının silahlarla olay yerinde olduğunu ifade ederek, saldırıyı düzenleyen militanlardan 3'ünün öldürüldüğünü, 3'ünün kaçmayı başardığını kaydetti.

Bölgeden gelen haberlerde, saldırıda ufak silahlarla el bombaları ve RPG kullanıldığı belirtiliyor.

Mücahitlerin Kabil'in kontrolünü ele geçirişinin 16'ncı yıldönümü için günlerdir sıkı güvenlik önlemleri altında hazırlanan törenler iptal edildi.

Afganistan Devlet Başkanı Karzai, son yıllarda birkaç suikast girişiminden daha kurtulmuştu.

AA