kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bir erkek meme kanseri olunca karizması çizilir mi?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
24.04.2008
Yazar Sergun Ağar meme kanseri oldu. Bu hastalığı kadın hastalığı olarak etiketleyip reddeden pek çok erkeğe karşın, o hastalığını anlattı. Memesini aldıran erkekler arasına katılan Ağar uyarıyor: Erkek meme kanseri olunca karizması çizilmiyor. Memelerinizi mutlaka kontrol edin.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Bir erkek meme kanseri olunca karizması çizilir mi?
Yalnızca kadınlara özel bir hastalık zannedilen meme kanseri; erkeklerde de yayılıyor. Yazar Sergun Ağar, bir gün aniden bu hastalıkla karşılaşan erkekler arasına katıldı. 50'li yaşlarındaydı ve dönem tarihi kitapları yazıyordu. Bir süredir peşini bırakmayan öksürük şikayeti üzerine doktora gitti. Göğsünde hırıltı olduğu için akciğer röntgeni çekildi. Röntgen temiz çıkınca sevindi. Başka bir hastalığı olabileceğini düşünmemişti... Ancak doktor, muayenede göğsünde bir kitle tespit etti ve Sergun Bey meme kanseri olduğunu öğrendi. Göğsünde bulunan bu kitleyi daha önce fark etmemişti bile... Hiçbir şikayeti yoktu ama hastalık vücuduna gizlice yerleşmişti. Sergun Agar, pek çok erkeğin karşılaştığı ancak kadın hastalığı olarak kabul edildiği için etrafına açıklamaktan çekindiği meme kanserine karşı savaşan bir erkek olarak, yaşardıklarını anlattı:

HASTALIĞI Tİ'YE ALDIM
* Meme kanseri daha çok kadın hastalığı olarak biliniyor. Erkekler hastalıklarını gizlemeyi tercih ediyor. Neden?
Kanser insanı korkutuyor ama bir kez yakalanınca o korku hafifliyor. Meme kanseri olmak biraz tuhaf ama ben bunu ti'ye aldım. 'Karizmayı çizdirdim' diye bir şey söylemeye başladım çevreme. Ama merak etmeyin hastalık karizma çizdirmiyor ve meme kanseri herkesin başına gelebiliyor.

* Sizce erkek olduğunuz için mi bu hastalık aklınıza gelmedi?
Çok sinsi bir meret bu! Ne önleyebiliyorsunuz, ne de korunabiliyorsunuz. En iyi korunma yolu; kontrol. Erkekler de bu konuda kadınlar gibi bilinçli olmalı. Ben pankreas ya da karaciğerle ilgili bir hastalığımın olmasından şüphelenirken, meme kanseri olduğumu duydum. Bu, hiç beklemediğim bir şeydi. Meme sağlığımı umursamazdım. Zaten genelde tüm erkekler ihmal ediyor.

ÇOK ACI ÇEKTİM
* Diğer erkek hastalarla hiç karşılaştınız mı? Onlarla konuşma imkanınız oldu mu?
Hayır, sadece kadınlarla karşılaşıyorum. Doktora eşimle beraber gittiğimiz için bizi görenler, onun hasta olduğunu zannediyorlardı. Benim hasta olduğumu anlayınca şaşırıyor insanlar.

* Erkeklerde daha mı ağır yaşanıyor meme kanseri?
Bilmiyorum ama mamografi çekimi kadınlara göre çok daha ağır. Çok zor. Çok acı verici. Geç fark edildiği ve erkeklerde meme dokusu olmadığı için daha çok sıkıştırıyorlar. Bizde meme olmadığı için, meme olsun diye bayağı bir ızdırap çektiriyorlar. Bana 3 defa yapıldı. Resmen gözlerimden ateş çıktı. Ameliyatta o kadar canım yanmadı...

* Bir erkek için memesini kaybetmek daha mı kolay?
Hayır, şu anda kemoterapi aşamasındayım. Birinci aşama ameliyattı. Ameliyatta sağ memem ve koltukaltımdaki lenf bezleri tamamen alındı. Zor bir durum ama görüyorum ki kadınlar bundan daha fazla etkileniyor. Tedavi bittiğinde yaşadıklarımı yazacağım.
Haberin fotoğrafları