kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bacaklarımdaki varislerden kurtulmam mümkün mü?

Dr. Ece Hattat
25.04.2008
Bacaklarımda varisler var. Bunların yoğunluğu ve görüntüsü beni çok rahatsız ediyor. Varislerimden kurtulmak için ne yapabilirim? Ezgi Ü./Çanakkale

Genellikle bacaklarda mavimor görünümleriyle göze çarpan, genişlemiş ve şişmiş damarlar birçok kişinin canını sıkıyor. Varisler sadece bir estetik problemi değil, aynı zamanda bir sağlık problemi. Varisler ilerlediğinde, özellikle ayakta uzun süre durulduğunda ağrı ve sızılara yol açabiliyor. Daha da kötüsü zamanla bu damarların üzerindeki deri incelip ülser denilen doku kayıplarına bile neden olabiliyor.

GENETİK OLABİLİR
Varise yol açan pek çok faktör var. Ama asıl neden bacaklarınızdaki toplardamarlarda bulunan ve kanı yerçekimine karşı taşımayı kolaylaştıran kapakçıkların işlevini yeterince iyi yapamamasıdır. Bu kapakçıklar çalışmayınca kan, bacak damarlarında birikir ve varis denilen soruna yol açar. Varisin sebebi; bazen genetik, bazen bağ dokusunda ilerleyen ve yaşla birlikte oluşan zayıflama, bazen de şişmanlık ya da gebelik olabiliyor. Ayakta uzun süre kalanlarda ve kadınlarda varislere daha sık rastlanıyor. Eğer varisleriniz varsa, önce kilonuzu gözden geçirin ve fazla kilolarınızı verin. Ayakta uzun süre durmayın ve bacak bacak üstüne atmaktan kaçının. Günde birkaç kere bacaklarınızı yukarı kaldırın ve bir süre öyle tutun.

LİFLİ GIDALAR YİYİN!
Uzun süre oturduğunuzda her yarım saatte bir ayaklarınızı yerden kaldırın ve yukarı-aşağı hareketlerle veya döndürme hareketleriyle rahatlatın. Her gün 30-40 dakika yürüyüş yapmaya çalışın. Bacaklarınızı sıkan kıyafetler giymeyin. Kabızlık sorununun da varisleri arttırdığı biliniyor. Bunun için bol lif içeren bir beslenme planı uygulayın ve ıkınma hareketinden kaçının. Üzümde bulunan proantosiyanidinler ile at kestanesinin varislere faydalı olabileceği konusunda araştırmalar bulunmaktadır. Aşırı sıcaktan kaçınmanız ve soğuk suyla duş almanız da size yardımcı olacaktır. Varis çorapları da mekanik bir destek sağlayarak şişliği azaltır.