kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Masajda kadın eleman sıkıntısı

Yeni Haber
Masaj ve Doğal Terapiler Derneği (MADOTED) Başkanı Nihat Ayçeman, sektördeki en büyük sıkıntılarının kadın eleman sayısının azlığı olduğunu belirterek, ''Türkiye'deki ön yargılar, yanlış inanışlar birçok kadının bu işe girmesine engel oluyor'' dedi.

Medikal Turizm Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Medikal Turizm Zirvesi, Beldibi'ndeki Sungate Port Royal Otel'de devam ediyor. Toplantıya katılan MADOTED Başkanı Ayçeman yaptığı açıklamada, derneğin ilk amacının SPA ve wellness sektörüne hizmet vermek olduğunu vurguladı. Alanlarındaki en büyük sıkıntının kadın eleman sayısının azlığı olduğuna işaret eden Ayçeman, sektördeki işletmelerin yüzde 80'inin Antalya'da olduğunu ve bir otelde ortalama 20 personel çalıştığını hatırlattı. Müşterilerin, bu alanda hizmet veren personelin en az yüzde 50'sinin kadın olmasını tercih ettiğini kaydeden Ayçeman, ancak Türkiye'deki ön yargılar ve yanlış inanışların birçok kadının bu işe girmesine engel olduğunu söyledi.

Kadın eleman sıkıntısı nedeniyle işletmecilerin daha fazla para harcayarak yurt dışından personel getirttiklerini dile getiren Ayçeman, buna karşın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılan çalışma izni başvurularının çoğunun kabul edilmediğini belirtti. Ayçeman, bu nedenle yurt dışından getirilen kadın elemanların turist olarak gösterilip, kaçak çalıştırıldığını savundu.

Türk toplumunda masaj kültürü olmadığını ve insanların bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ayçeman, medyanın da sürekli sektördeki olumsuz haberleri gündeme getirdiğinden yakındı. Bu haberler nedeniyle sektörün baltalandığını ileri süren Ayçeman, ''Bazen 10 yıllık emek, yanlış bir yargı veya haberle beş yıl geriye gidiyor'' dedi.Sektörün sürekli büyüdüğünü ve çalışanların da iyi şartlarda hizmet verdiğini belirten Ayçeman, ''kadınlarımız bu otellerde rahatlıkla çalışabilir'' diye konuştu.

TÜRK MÜŞTERİLER KADIN PERSONELİ ÜRKÜTÜYOR

Türk erkek müşterilerin çoğunluğunun fiziksel rahatlama yerine psikolojik rahatlama için kadın personel tercih ettiklerini vurgulayan Ayçeman, ''Türk müşterilerimizin çoğunlukla kadın personel istemesi, kadın personeli ürkütüyor. Türk müşterinin geldiği bir yerde Türk kadın çalışmak istemiyor. Bu nedenle yabancıların geldiği otelleri tercih ediyorlar'' dedi.

Türk kadınlarının da erkek personelden çekindiği için kadın personel tercih ettiğini dile getiren Ayçeman, ''o nedenle sektörde şu anda kadın personel çok değerli, adeta altın değerinde. Şu anda bir kadın personelin geliri bin YTL ile 3 bin YTL arasında değişiyor'' diye konuştu.

AA