kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mehmet Şimşek

"Türkiye güvenilir bir liman normal stand-by'a gerek yok"

Hazal ATEŞ ANKARA
Devlet Bakanı Şimşek, IMF'nin 10 Mayıs'tan önce son gözden geçirmeyi onaylayacağını, bunun ardından 'program sonrası izleme'ye geçilmesinin beklendiğini açıkladı ve ekledi: IMF'den finans ihtiyacı görmüyoruz..
İLİŞKİLİ HABERLER
"Türkiye güvenilir bir liman normal stand-by'a gerek yok"
Ekonomi Bakanı Şimşek, global dalganın Türkiye ekonomisine etkisinin kısa süreli ve sınırlı kaldığını belirterek, "Ülkemizin, uzun vadede uluslararası yatırımcılar tarafından bir güven limanı olarak görüldüğünü söylemek de yanlış olmaz" dedi. "Türkiye de dünyadaki bu şokların bir takım yansımaları tabii ki olasıdır. Esas baz aldığımız nokta o. IMF'den finans ihtiyacı görmüyoruz, normal bir stand-by ihtiyacımız yok" diyen Şimşek, 10 Mayıs'tan sonra IMF ile program sonrası izlemeye geçilmesinin beklendiğini söyledi. Hazine ve Dünya Bankası'nın, 'Türkiye, Ülke Ekonomik Raporu ve Ülke İşbirliği Stratejisi' kapsamında düzenlediği 'Sürdürülebilir Büyüme' konferansında, yaptığı konuşmada, mali disiplinin sağlanması, özel sektör kaynaklı büyüme ve son yıllarda gösterilen ekonomik performansın Türkiye'nin dış risklere karşı dayanıklılığını önemli ölçüde artırdığını söyledi.

'GÜVENLİ BİR LİMANIZ'
Uluslararası gelişmelerin Türkiye ekonomisine olumsuz etkilerinin geçmişe göre daha kısa süreli ve sınırlı düzeyde kaldığını anlatan Şimşek, "Ülkemizin, uzun vadede uluslararası yatırımcılar tarafından bir güven limanı olarak görüldüğünü söylemek de yanlış olmaz" dedi. Bakan Şimşek, özelleştirmeye hız kesmeden devam edileceğini söyledi. Şimşek, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin yeni yönetimini kabulü sırasında da IMF ile ilişkilerin seyrine ilişkin bilgi verdi. Şimşek, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun 10 Mayıs'tan önce toplanarak mevcut stand-by'ın son gözden geçirmesini onaylayacağını belirterek, yeni anlaşmaya geçilmesinin bir-iki ay alabileceğini bildirdi. Şimşek, bu süreçte 10 Mayıs'tan sonra program sonrası izlemeye geçilmesinin beklendiğini söyledi. IMF Avrupa Direktörü Michael Deppler'in, Türkiye'nin yeni bir anlaşmaya ihtiyacı olmadığını söylediği anımsatılarak, bu açıklamanın ihtiyati stand-by anlaşmasının seçenekler arasından çıktığı anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine Şimşek, "Hayır. O seçenek hala değerlendirilen seçenek" dedi.