kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kayak merkezleri sezona hazır

22.11.2007
Sezon açılışları bu hafta yapılan Kars Sarıkamış'taki Bayraktepe Kayak Merkezi'nde kar kalınlığının 60, Erzurum Palandöken Kayak Merkezi'nde ise 30 santimetre olduğu bildirildi. Kar kalınlığı 16 santimetre olan Uludağ'da ise sezon hazırlıkları sürüyor..
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bulunan Bayraktepe Kayak Merkezi'nde son yağışların ardından sezonun açılmasıyla yerli ve yabancı turistler kayak yapmanın keyfini doyasıya yaşıyorlar.

Çamkar Otel Genel Müdürü Mustafa Kızıl, kayak sezonunun erken açılmasıyla yerli ve yabancı turistlerin yoğun rezervasyon talebiyle karşılaştıklarını söyledi. Acentelerle yaptıkları anlaşmalarla bu sezon özellikle yabancı turist sayısında büyük artış beklediklerini ifade eden Kızıl, ''Şu anda yerli turistlerimizden en çok rezervasyonu İstanbul, Ankara ve İzmir'den alıyoruz. Otelimizdeki doluluk oranı bu hafta içinde yüzde 70'tir. Ancak aralık ayında bu oran daha da yükselecektir'' dedi. Bu arada, kayak merkezindeki Toprak Otel'de ise doluluk oranının yüzde
75 olduğu öğrenildi.

PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ

Erzurum'da bulunan Palandöken Kayak Merkezi'ndeki pistlerde ise kar kalınlığının 30 santimetre olduğu belirtildi. Sezonu bu hafta açtıklarını hatırlatan Dedeman Otel Genel Müdürü Mehmet Varol, Palandöken'in altyapı çalışmalarıyla Türkiye'nin en iyi kayak merkezi konumuna geldiğini söyledi. Merkezde 5 yeni pistin açıldığını, eski pistlerin de elden geçirildiğini kaydeden Varol, ''Çalışmalar sonuç verdi, yerli ve yabancı turistlerden büyük talep alıyoruz. Pistlerimizde kar kalınlığı 30 santimetredir. Buna rağmen pistlerimiz kayakseverlere hizmet vermektedir'' dedi.

ULUDAĞ

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ'da, kar kalınlığı 16 santimetre olarak ölçüldü. Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerine göre, 6 Ekimde sezonun ilk karının yağdığı ''Beyaz cennet''te 11 Kasımda kalınlığı 32 santimetreye kadar yükselen kar, son günlerde etkili olan lodos yüzünden eriyerek 16 santimetreye kadar düştü. Yetkililer, güneşli ve sıcak havanın etkili olduğu bölgede gelecek birkaç gün içinde yağış beklenmediğini bildirdi. Karın hem kalınlık hem de kalite açısından kayak için henüz elverişli olmadığını ifade eden yetkililer, aralık ayında etkili yağış beklendiğini kaydetti. Bu arada, Grand Yazıcı, Ağaoğlu My Resort ve Monte Maia otellerinin dört mevsim hizmet verdiği bölgede, diğer tesisler, 15 Aralıkta başlayacak sezon için hazırlıklarını sürdürüyor.

KARTEPE KAYAK MERKEZİ

Kocaeli'ndeki Samanlı dağlarının zirvesi olan Kartepe'deki beş yıldızlı, 250 oda ve 750 yataklı The Green Park Kartepe Resort Otelinin yüzde 30 dolu olduğu bildirildi. Bu rakamda hafta sonu için artış beklendiği belirtildi.

Yeterli kalınlıkta kar olmaması nedeniyle kayak pistleri kapalı olan İstanbul'a en yakın kış sporları merkezi Kartepe'de zor, orta ve kolay derecede, uzunlukları 400 ile 3 bin 500 metre arasında değişen 14 kayak pisti bulunuyor. 3'ünde telesiyej, 1'inde teleski olan pistlerin kar kalınlığının 80 santimetreye ulaşması halinde kayakseverlerin hizmetine açılabileceği belirtildi.

HAZARBABA KAYAK MERKEZİ

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi'nde yeni sezon hazırlıkları tamamlandı. İşletmeci Ramazan Ayhan, ilk karın üstüne hafta içerisinde az miktarda kar daha yağdığını belirterek, sezonu açmak için kar yağışını beklediklerini söyledi.

Ayhan, Hazarbaba Kayak Merkezi'ndeki pistin ve yolun temizliğini yaptıklarını, kafeteryalarda bakım yapıldığını belirtti. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Enver Erdem ile Sivrice Kaymakamı Suat Yıldız'ın merkezin yolunun bakımında önemli katkılarının olduğunu ifade eden Ayhan, kendilerine bir adet kar açma römorkunun verildiğini bildirdi.

Merkezde, yağan karın daha uzun süre kalması için Orman Bölge Müdürlüğü ağaçlandırma şubesince ağaçlandırma çalışması yapıldığını anlatan Ayhan, ''Kayak merkezine çeşitli türdeki ağaçların dikimi yapılıyor. Yüksek rakıma uygun diken yapraklı ağaç çeşitleri dikiliyor. Bu çok önemli'' dedi.

Ayhan, merkeze ulaşım için il merkezindeki Konak Lokantasının önünden servis kalkacağını, ayrıca Sivrice ilçesi ile Hazarbaba kayak merkezi arasındaki yolda araç kullanmakta zorlananlar için ek servislerin hizmet vereceğini kaydetti.

ILGAZ KAYAK MERKEZİ

Kastamonu'da son birkaç gündür aralıksız yağan karla birlikte, Ilgaz Dağı Kayak Merkezi'ndeki kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı. Kayak merkezinde bulunan otellerdeki doluluk oranlarının özellikle hafta sonları yüzde 80'lere ulaştığını belirten Ilgaz Oteller Birliği Başkanı Eray Öztürk, bu yıl erken yağan karla birlikte yeni sezon için gün saydıklarını söyledi. Telesiyej sisteminin henüz faaliyete geçmediği için kayak merkezine gelen vatandaşların kendi imkanlarıyla zirveden kaydıklarını belirten Öztürk, yağışın bu şekilde devam etmesi halinde gelecek hafta sezonun açılabileceğini söyledi.

Aralık ayı rezervasyonlarının tamamen dolduğunu anlatan Öztürk, Ilgaz Kayak Merkezi olarak hareketli ve ve uzun bir sezon geçireceklerini belirtti.

KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ

Türkiye'nin önde gelen kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya'da kar kalınlığı 5 santimetreye düştü. Merkezde önceki günlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle 40 santimetreye kadar ulaşan kar kalınlığı, havaların tekrar ısınmaya başlamasıyla birlikte 5 santimetreye kadar düştü.

AA