kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
11.30 gibi sahneye çıkan Mustafa Keser, stand-up'çılara taş çıkartan esprileri ve küçük öyküleriyle ortalığı kırıp geçiriyor. Programına 'işlerimiz rast gitsin' diye rast makamından eserlerle başlayıp, sonra istekleri seslendiriyor. Sahneye kurdurduğu çilingir sofrasını da hayranlarıyla paylaşıyor. .

Medyatik isimlere gösterilen itibarı bana göstermiyorlar!

DENİZ AYYILDIZ - GÜNAYDIN
Her hafta sonu Beylerbeyi'ndeki müzikholünde eğlenceye doyuran Mustafa Keser: 'Bir yatak olsun yatarız' diyoruz ama süit isteyen daha kıymetli oluyor. Medyatik isimler itibar görüyor, bizi kaale almıyorlar!..
Beylerbeyi'ndeki müzikholünde sahneye çıkan Mustafa Keser, gazino kültürünü tek başına yaşatmaya çalışıyor. Cuma ve cumartesi geceleri Beylerbeyi İskele Meydanı'nı inleten Keser, enerjisiyle eğlencenin dibine vurduruyor. Türkiye'nin en geniş repertuvara sahip sanatçısı olarak bilinen Mustafa Keser ile 'vur patlasın, çal oynasın' bir eğlence gecesinde, sahneye çıkmadan önce keyifli bir röportaj yaptık...

* Yıllardır sahnelerde Türk Sanat Müziği icra ediyorsunuz. Bu müzik dalı şu anda ne durumda Türkiye'de?
Türk Musikisi'nin en fazla 15 yıl sonra tamamen unutulacağına eminim. Durum onu gösteriyor. Gazinolar kalmadı, televizyonda bile doğru düzgün Türk Musikisi programı yapılmıyor.

YARIŞMALAR EFTEN PÜFTEN


* Popstar yarışmaları var ama...
Eften püften işler... Daha önce bu yarışmalarda birinci olanlar ne oldu ki, bunlar olacak? Varsayalım hepsi birinci oldu, ne olacak? Şimdi televizyonlar güzel kızlarla, yakışıklı erkekler dolu ama bunların hiçbirini bir yerde çalışırken görmedim. Ben onların babaları yaşındayım, senede 60-70 konsere gidiyorum. Yani diyeceğim o ki; o toptan poptan kim çıkarsa çıksın, çalışacağı iş sahası yok! Herkes aç ve sefil dolaşıyor. Şu durumda, ben ve benim gibi 8-10 arkadaş var bu işten ekmek yiyen.

* Sizi çok fazla ekranlarda göremiyoruz ama 'İş alamıyor' dediğiniz kişiler hep göz önünde. Burada bir tezat yok mu?
Biz gidiyoruz falanca yerdeki festivale, yetkililer 'Hocam halka 3-5 isim sunduk hep ilk sırada siz çıktınız' diyor. O popüler kişileri tercih etmiyor halk! Ama burada asıl mesele şu: Köyünde, evinde oturan gençler, magazin programlarında gördükleri makara-kukara yapan, güzel kıyafetler giyen, ciplere binen gençlerin milyarlar kazandığını sanıp, özeniyor. Halbuki ben hepsinin aç ve sefil olduğunu biliyorum. Kızların o cipleri nerelerden aldıklarını da herkes biliyor yani. Kişi onu tercih ediyorsa hiçbir diyeceğimiz yoktur ama memleketinden kaçıp gelen kızların geri dönme şansı yok. Bunu kimse düşünmüyor...

HERKESİ KÖÇEK SANIYORLAR

* Televizyoncularda mı suç yani? Halka yanlış örnekler mi gösteriyorlar?
Herkes 'Benim televizyon programım tutsun, alkış alsın' derdinde. Geçenlerde bir programdaydık; illa hareketli parça istiyorlar. Yani televizyon başında herkes ellerine zilleri takıp 'Aman bir oynak hava çalsın da oynayayım' diye mi bekliyor? Nedir bu! Bütün milleti köçek zannediyorlar.

* Yeniden bir TV programı yapmayı düşünüyor musunuz?
Ben düşünüyorum da televizyoncular düşünmüyor abi! Şimdi atv'den bir proje var, fasıllı masıllı. Ramazan'da başlaması söz konusu. Artık olur mu olmaz mı bilemiyorum. Yazıktır günahtır bu millete. Bu insanların seviyesini yükseltmezseniz, koyduğunuz yerde otlayıp durur millet abi! Bu insanların sanat, kültür seviyesini yükseltmek lazım. 'Haydi haydi, lili lili' söyleyerek olmaz ki bu. Bir tane Şevki Bey oku, Avni Anıl oku değil mi?

BAŞKA GİDECEK YER YOK Kİ!


* En geniş repertuvara sahip sanatçının siz olduğunuz söyleniyor. Şu anda repertuvarınızda kaç şarkı var?
Bilmiyorum abi, nereden bileyim ben! Bir insanın oturup da 'Ulan ben kaç şarkı biliyorum' deyip, sayması manyaklık. Saymadım ama binlerce var tabii.

* Şarkı sözü unuttuğunuz oldu mu?
Her akşam unutuyorum! Değerli bir köşe yazarı ağabeyimiz Emel Sayın'ın bir programını izlemiş. Emel Sayın orada bir şarkının sözünü unutmuş. Efendim neymiş; hiç yakışırmıymış da, hiç şarkı sözü unutulur muymuş da, ne kadar ayıpmış da! Bunun gibi ifadeler kullanmış yazısında. E bre yezid; hayatında sahneye çıktın mı? Sahnede şarkı söylemenin ne demek olduğunu bilir misin? Sahnede insan zihninin elli yere dağıldığını bilir misin?

* Bülent Ersoy, şarkı sözlerini unuttukları için genç yarışmacılara kızıyor...
Bırakın şarkı sözünü, hangi şarkıyı okuduğunu bile unutuyorsun. Bülent Hanım da bunun normal olduğunu iyi bilir ama orada öyle söylemiş. Eminim ki, o da yüzlerce kez unutmuştur.

* Ünlülerden de müdavimleriniz varmış. En sık kimler geliyor?
Türkiye'de kim varsa geliyor. Başka gidecekleri yer yok çünkü. Tek adres Mustafa Keser. Ben bu işin son temsilcisiyim. Benden başka sanatçı yok anlamında söylemiyorum. Bunu da yazın araya, unutmayın! Önünü arkasını boş bırakmayın.

ALBÜM MALBÜM SATMIYOR


* Ne anlamda söylediniz 'Son temsilci benim' diye?
Şu anda benden başka Türk Sanat Müziği okuyan, göz önünde, halk önünde, televizyonlarda arz-ı endam eden, sesini duyuran yok. Radyolarda, konservatuvarlarda çok değerli arkadaşlarımız var ama kim tanıyor? Ben bile tanımıyorum çoğunu, halk nereden tanısın? Hal böyle iken, demek ki Mustafa Keser gittikten sonra arkadan gelen kimse kalmayacak. Söyleyecek çok şey var ama durup dururken birilerine bir şeyler söylemek hoş değil.

* Kime kızgınsınız?
Piyasada olup bitenlere kızgınım. Bazı arkadaşlara hak etmedikleri değerler veriliyor. Medyatik oldukları için insanlar onları daha büyük sanatçı sanıyor herhalde. Onlara gösterdikleri itibarı bana göstermiyorlar. Biz 'Suyumuz 20 derece olsun', 'Viskimiz Johnny Walker olsun' gibi isteklerde bulunmuyoruz. 'Bir yatak olsun, yatarız' diyoruz ama süit isteyen daha itibarlı oluyor. Bizi kaale almıyorlar!

* Albüm var mı yakında?
Yok abla, albüm malbüm satmıyor artık. Yalnız şöyle bir şey geliştirdim kendi kafamda: Benim stüdyom var. Kendim yapacağım şarkıları, web siteme koyacağım. Birinci elden korsan yapacağım. Arzu eden girsin siteye, indirsin.